Gradovi

Jeremić: Neophodna pravedna podela tereta u EU

DAVOS – Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić upozorio je da je Dablinski sporazum „klinički mrtav“ i da bi sledeća žrtva mogao biti Šengen ukoliko evropski lideri ne ojačaju spoljne granice EU i ne reše pitanje relokacije izbeglica, uz neophodnu pravednu podelu tereta.

On je, sinoć u izjavi za „Skaj njuz“ iz Davosa gde se održava Svetski ekonomski forum, rekao da ono što će Srbija uraditi u narednim satima i danima zavisi od poteza EU, te da je sada sva pažnja usmerena na samit koji je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upravo sazvao.

„Suočeni smo sa humanitarnom katastrofom i zato se nešto brzo i odlučno mora uraditi, jer bi ova kriza mogla da dovede do političke nestabilnosti ne samo na Balkanu, već i u Evropi“, istakao je Jeremić.

Kako je rekao, Dablinski sporazum je sada mrtav i trebalo bi da ga zameni razuman sporazum u kojem je nužno da se države članice EU saglase u pogledu dva ključna pitanja, a to je kako ojačati spoljne granice EU i kako osigurati pravi mehanizam relokacije izbeglica.

„Jasno je da ono što je dosad urađeno ne funkcioniše, ljudi i dalje pristižu. Dva pitanja se moraju rešiti – same granice i šta raditi sa ljudima koji stignu na te granice, bilo da je to granica Makedonije, Srbije ili Austrije. Mislim da to nije važno. Oni su na evropskom kontinentu i vrednosti evropskog projekta se ne smeju napustiti u ovako kritičnoj situaciji“, naglasio je Jeremić.

On je ukazao da u središtu novog sporazuma kojem se svi nadaju treba da bude pravedna podela tereta.

„Svi oni koji su u prvim redovima kad je reč o uživanju pogodnosti članstva u EU, moraju da dele i teret u teškim vremenima i ovo je jedan od takvih trenutaka. Ako nema solidarnosti i međusobnog razumevanja što se tiče podele tereta, bojim se da je i sam istorijski evropski projekat u opasnosti“, istakao je Jeremić.

Upitan da li bi u toj debati trebalo da se više angažuje Velika Britanija, u kojoj je u toku interna rasprava o daljem članstvu u EU, Jeremić je ocenio da bi ta zemlja trebalo da učestvuje u rešavanju izbegličke krize sa svim svojim kapacitetima jedne od najznačajnijih članica EU.

„Izbeglice, Evropa i svet neće čekati. Svi treba da preuzmu pravedan deo tereta“, zaključio je predsednik CIRSD-a.

Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh