• BG

  Jeremić: Poredak u Srbiji poprima odlike fašizma

   

   

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da je inicijalna kapisla za početak masovnih protesta u Beogradu bilo fizičko obračunavanje vlasti sa političkim neistomišljenicima.„Protesti su počeli zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera Saveza za Srbiju u Kruševcu, ali i zbog napada na rukovodioce Narodne stranke u Vranju koji se dogodio nešto ranije“, kazao je Jeremić u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

  On je istakao da su trenutne okolnosti u Srbiji takve da „podsećaju na fašizam“, koliko god to bila teška kvalifikacija.

  „Fizički obračuni s političkim neistomišljenicima i paljenje kuća novinara su bili prva faza fašizma tridesetih godina u Nemačkoj gasne komore su došle nešto kasnije. Da bi se uzdrmao ovaj autokratski poredak, preduslov je da se stekne odredjena kritična masa onih koji se njemu protive, pre svega iznutra. To je konačno krenulo da se stvara na ulicama Beograda“, rekao je Jeremić i podsetio da se vlast u Srbiji uvek menjala tako što se glasalo protiv aktuelnog čelnika.

  Jeremić je rekao da, prvi put od 2012, postoje realne šanse za ujedinjenje opozicije.

  „Režim u Srbiji u dobroj meri počiva na strahu i percepciji da su oni neoborivi i da će trajati zauvek. Vučić sebi ne može da priušti da izgubi izbore u Babušnici, Kuršumliji ili bilo kom drugom malom mestu u Srbiji, a kamoli u republičkom izbornom ciklusu. Natera li ga kombinacija unutrašnjeg i spoljnog pritiska na prihvatanje minimuma fer i poštenih izbornih uslova, on neće moći da se održi na vlasti“, poručio je Jeremić i dodao da smo zakoračili u završnu fazu vladavine Vučićevog režima.

  Govoreći o stanju u regionu, predsednik Narodne stranke je rekao da ne veruje da će i jedna država u skorije vreme postati članica Evropske unije. On je dodao i to da postoji opasnost od novih migracija sa Bliskog istoka.

  „Čini se da na nas EU trenutno gleda kao na tampon zonu prema Bliskom istoku, pre svega u kontekstu nove migrantske krize. Ne smemo da dozvolimo da se ‘zakucamo’ u poziciju evropskog bedema“, konstatovao je Jeremić.

  Jeremić je izrazio zabrinutost za budućnost Republike Srpske jer veruje da Vučić, nakon ‘prodaje’ Kosova, planira da trguje Republikom Srpskom.

  „Vučić je 2012. došao na vlast uz zapadnu podršku, jer im je obećao da će okončati pitanje Kosova, i zarad toga dobio odrešene ruke da zavede diktaturu u Srbiji. Da ga čelnici velesila posle toga ne bi pustili niz vodu, nastaviće da bespogovorno ispunjava sve njihove zahteve. A sledeća stvar koju će mu tražiti nakon Kosova, kako ga ne bu rušili s vlasti, biće Republika Srpska“, rekao je Jeremić.

  Komentarišući proteste u Banjaluci pod sloganom „Pravda za Davida“, Jeremić je rekao da je „neprimerena bilo kakva upotreba sile protiv gradjana koji mirno protestuju“.

  „Što se tiče tragedije porodice Dragičević, činjenica je da se ona dogodila pre punih devet meseci, a da se još uvek ne zna ni ko je počinio taj užasan zločin, niti ko je odgovoran za manjak suštinskog napretka u istrazi. To ne može da ne brine sve koji bi da žive u normalnoj zemlji“, poručio je Jeremić.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com