• Gradovi

  Jeremić: Predložene Ustavne promene nisu dobre, Ustav menjati na Ustavotvornoj skupštini (VIDEO)

   

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da predložene Ustavne reforme u oblasti pravosudja nisu dobre i da se ta stranka zalaže za promenu Ustava Srbije na Ustavotvornoj skupštini, za koju prema njegovim rečima u ovom trenutku nema potrebnih društvenih uslova.

  On je kazao da predložene reforme nisu dobre jer je suština nezavisnog pravosudja u tome da mora biti potpuno oslobodjeno pritisaka vlasti i da predložene reforme to ne odražavaju.

  Jeremić je kazao da u Srbiji trenutno ne postoje društveni uslovi za normalno vodjenje dijaloga o ključnim pitanjima poput pravde, pravosudja ili Kosova, pa tako ni o promeni Ustava, kao i da se javne rasprave fingiraju i dodao da narodnjaci smatraju da Ustav treba menjati tek kada se stvore uslovi za široku, objektivnu i slobodnu raspravu.

  Predsednik odbora za pravosudje Narodne stranke advokat Borivoje Borović rekao je da je ovim promenama Ustava sudska vlast daleko od oslobadjanja „zagrljaja izvršne i zakonodavne vlasti“.

  On je kazao da se u predlogu sudije i tužioci formalno oslobadjaju uticaja druge dve grane vlasti i da se stvara privid koji treba da zadovolji Evropsku uniju i Venecijansku komisiju. On je precizirao da zakonodavna vlast neće direktno birati sudije i tužioce, ali da će birati one koji ih biraju, odnosno da će Skupština birati „istaknute pravnike“ koji će biti deo Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužioca.

  Borović je rekao da je dobro to što se sudije neće birati na tri godine, ali da nije dobro ako oni budu birani po partijskoj liniji. On je ukazao i na to da ministar pravde može da razreši sudije i da se „nepodobne sudije lako mogu naći pod njegovim udarom“.

  Advokat Vladimir Vučinić, nekadašnji sudija Specijalnog suda rekao je da se postavlja pitanje po kojem će kriterijumu biti birani „istaknuti pravnici“ koji ulaze u sastav VSS, šta će biti sa sudijskim pomoćnicima i saradnicima koji su dugo u praksi, a nisu završili Pravosudnu akademiju koja postaje uslov za sudijsku funkciju i šta će biti sa pravosudnim ispitom.

  On je ukazao i da reforme nisu u skladu s pojedinim zakonima i medjunarodnim pravnim aktima, medju kojima je i Evropska povelja o zakonu za sudije.

  Advokat Vladimir Todorić rekao je da je Srbija do sada promenila 14 Ustava, da bi ovo bio 15. i da bi to značilo da se Ustav prosečno menja na 14 godina.

  On je zakao da se ovim promenama samo menja ime Državnom veću tužilaca i Vrhovnom kasacionom sudu i da se skreće pažnja sa toga da Srbija mora da potpiše pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom.

  Listu za beogradske izbore predajemo u nedelju

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da će koalicija okupljena oko liste „Dragan Djilas Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju“ potpise podrške toj listi predati u nedelju.

  On je na konferenciji za novinare rekao da je napravljen dogovor da listu za izbore za Skupštinu Beograda predaju nakon što svoj program predstave na izbornoj konvenciji.

  Jeremić je ocenio da su beogradski izbori šansa da se napravi prvi i odlučan korak u promeni vlasti i da mu je žao što opozicioni front okupljen oko Djilasa nije bio širi.

  Na niz pitanja o finansiranju kampanje, Jeremić je rekao da je novac za početak kampanje uložio Djilas, za kojeg je rekao da je imućan čovek, a da je dogovor da u finansiranju kampanje učestvuju svi iz koalicije u skladu sa svojim mogućnostima, kao i da se nada i finansijskoj pomoći gradjana.

  Upitan koliko će novca uložiti u kampanju, Jeremić je rekao da će to biti dovoljno za vodjenje kampanje, ali svakako „mnogostruko manje nego što će uložiti vladajuće partije“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com