• Gradovi

  Jeremić simbolično vratio mural Novom Sadu

  Pristalice predsedničkog kandidata Vuka Jeremića danas su simbolično „vratili“ mural na jednu fasadu u centru Novog Sada, gde su ga pre dve prekrečila i dalje nepoznata lica.

  Jeremićeve pristalice okačile su veliko platno sa originalnim izgledom tog murala na tu fasadu, a Jeremić rekao da je to poklon Novom Sadu.

  „Ovo je naš poklon i pristojnoj i dostojanstvenoj Srbiji. A ovo mesto ovde je novosadska Savamala“, rekao je Jeremić pred oko dve hiljade okupljenih pristalica.

  Obećao je da „posle Uskrsa“, odnosno posle drugog kruga predsedničkih izbora, u Srbiji više neće moći da se dogodi „nijedna Savamala“.

  Kolona je potom krenula ka Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“, gde će biti održan predizborni skup.

  Na čelu kolone bili su dobošari, a gradjani su uzvikivali „Vuče, Vuče!“ noseći zastave Srbije i natpise „Drugi krug“.

  Mural, koji je francuski umetnik Gijom Remed poklonio Novom Sadu, prekrečen je u četvrtak, 16. marta, i do danas se ne zna ko je to uradio. Pojedine nevladine organizacije su protestovale zbog toga i najavile nove demonstracije.

  Gradonačelnik Miloš Vučević je odbacio optužbe da je krečenje murala organizovala njegova vlast i rekao da se iza protesta „krije politička pozadina“.

  Rekao je da se zalaže da veliki grafit stilizovanog muškog polnog organa „ostane što duže na zidu“ i ocenio da to treba da bude „slika i prilika Novog Sada“.

  Na mestu nekadašnjeg murala takodje nepoznati počinioci su dvaput nacrtali veliki muški polni organ, koji je takodje potom prekrečen, a zatim još jedan, koji je i danas na tom zidu.

  Pojedini mediji spekulisali su da iza uklanjanja umetničkog murala stoji bački episkop Srpske pravoslavne crkve Irinej.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com