• Gradovi

  Jevtić i Aslanaj: U Suvoj Reci je kršenje ljudskih prava

  PRIŠTINA – Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i gradonačelnik Suve Reke Sali Aslanaj izrazili su danas nezadovljstvo zbog protivljenja opštinskih odbornika povratku prvih srpskih prorodica u selu Mušutište, ističući da se time krše osnovna ljudska prava.

  Jevtić je sa Aslanajem razgovarao povodom deklaracije, koju su odbornici opštine Suva Reka usvojili u ponedeljak, a kojom se izražava potivljenje povratku Srba u Mušutište, sve dok ne bude razjašnjena sudbina nestalih Abanaca i dok ne dobiju izvinjenje vlasti Srbije.

  „Mi smo proces povratka u Mušutište započeli na jedan transparentan način razgovarajući sa svim relevantnim predstavnicima institucija i zajednica o povratku prvih 10 porodica i za tako nešto smo imali potpunu saglasnost svih, uz puno poštovanje zakona i svih važećih procedura“, rekao je Jevtić, saopštilo je resorno Ministarstvo.

  On je dodao da je usvojena deklaracija SO Suva Reka u prvom redu protivna Ustavu Kosova, i krši osnovna ljudska prava.

  „Očekujem da se u skladu sa tim izjasne nadležne institucije, ali i premijer i predsednik Kosova. U razgovoru sa gradonačelnikom Suve Reke istakao sam potrebu da i lokalna izvršna vlast odlučnije uz pomoć drugih insitucija obezbedi uslove za povratak. Na kraju, ovde se radi o inicijativi grup ljudi koja je uzurpirala zemljište čiji su vlasnici Srbi, a na ovaj način odbornici SO Suva Reka podržali su upravo uzurpatore“, rekao je Jevtić.

  On je takođe kazao da će se i dalje na institucionalan način i upotrebom svih zakonskih mogućnosti boriti da se povratak u Mušutište nastavi kako je i planirano jer neće dozvoliti da se ovakvim inicijativama ugrozi napor Ministarstva za zajednice i povratak i njega lično da do povratka dođe.

  „O ovom problemu ću razgovarati i sa najvišim zvaničnicima na Kosovu, predsednikom i premijerom, kao i predstavnika međunaordne zajednice na Kosovu, i od njih ću zahtevati rešavanje problema u što skorijem roku“, dodao je Jevtić.

  On je ocenio da ovakvim aktima i svemu onom što je viđeno u prethodnom periodu kada je protestima i na ulici onemogućen ne samo povratak nego i jednodevna poseta raseljenih Mušutištu, obesmišljava smisao vladavine prava i zakona i postojanje institucija na Kosovu.

  Foto Tanjug video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com