Gradovi

Jevtić i Šlumberže: Brine islamski radikalizam na Kosovu

PRIŠTINA – Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić danas je ambasadoru OEBS-a na Kosovu Žan-Klodu Šlumberžeu preneo zabrinutost zbog poslednjih incidenata u povratničkim sredinama na Kosovu, posebno onih u Goraždevcu, Srbobranu, Berkovu i poslednji u selu Donji Petrić u opštini Klina.

„Ako želimo napred u bolju budućnost i suživot, incidente moramo sprečiti, jer je to jedini način da Kosovo bude sigurno mesto za život svih, bez obzira na bilo koju pripadnost. Sramno je činiti štetu u povratničkim mestima, a pogotovu je sramno napadati i zastrašivati stare i nemoćne ljude u tim mestima“, rekao je ministar Jevtić tokom sastanka.

Jevtić je, kako je saopštilo resorno ministarstvo, na sastanku takođe izneo veliku zabrinutost zbog pojave islamskog radikalizma na Kosovu i preneo svom sagovorniku da su i Srpska pravoslavna crkva i povratnici zbog toga zabrinuti i da na svaki način treba boriti protiv širenja jedne takve ideje koja je opasna za čitavo kosovsko društvo.

„Posebno me brine incident u Berkovu i hapšenje grupe koja se sumnjiči da je povezana sa islamskim radikalizmom“, rekao je Jevtić.

Ambasador Šlumberže je pohvalio posvećenost ministra Jevtića na putu poboljšanja povratka i rekao da će misija OEBS nastaviti da pruža podršku tom procesu u okviru njenog mandata.

Šlumberže je izneo ubeđenje da će se sa regionalnom saradnjom nastaviti i to sa fokusom na poštovanje imovinskih prava sa čim se ministar Jevtić u potpunosti složio.

Takođe je potvrdio zabrinutost ministra Jevtića povodom pojave ideje islamskog radikalizma na Kosovu i istakao da je potrebno da relevantne institucije u svom maksimalnom kapacitetu stanu na put širenju ove pojave jer, kako je rekao, „svedoci smo zla koje islamski radikalizam nosi sa sobom širom Sveta“.

Dvojica zvaničnika su konstatovali da će i ubuduće raditi na aktivnostima koje će biti u interesu svih naroda na Kosovu.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh