• KiM

  Jevtić: Izostao operativni plan policije u Mušutištu

  BEOGRAD – Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je da je u Mušutištu policija učinila sve da rastera demonstrante, ali da je izostao bolji operativni plan i pored najave da će do protesta doći.

  „U tom smislu smo očekivali i imali uveravanja od policije da neće dozvoliti blokadu puta. Zakazao je bolji operativni plan, a to je ono što smo očekivali od organa reda“, rekao je Jevtić za RTS.

  Kako je rekao, zakazao je „operativni kadar“, dodajući da je policija dan ranije trebalo da obezbedi mesto da ne dođe do blokade puta.

  Jevtić je istakao da je veliko razočarenje jer Srbi na KiM zbog nereda u Mušutištu nisu uspeli da obeleže slavu, ali da to nije obeshrabrilo raseljene, pored višesatnog čekanja u autobusu.

  „Nakon presecanja slavskog kolača u manastiru Zočište, čuo sam od njih da će ostati ta upornost da se ipak tamo vrate“, rekao je Jevtić.

  Jevtić očekuje više osuda institucija, koje treba da obezbede vladavinu prava, dodajući da je nedopustivo da se u 21. veku nekome brani da se kreće i vrati na svoje imanje.

  „Ono juče je bilo žalosno“, primetio je Jevtić.

  On je naveo i da će insistirati da što pre počne izgradnja prvih deset kuća za porodice koje će se vratiti u Mušutište,

  „Već u toku ove nedelje tražićemo da se sa tim krene“, rekao je Jevtić dodajući da tu očekuje probleme.

  Upitan kako će dalje funkcionistati koalicije sa albanskim partijama, Jevtić je rekaoda da je važno da politički predstavnici Srba budu na mestima gde se donose odluke, jer nema drugog načina da Srbi na KiM opstanu.

  „Ne treba ulica da bude mesto gde će se nešto presuđivati, već to treba da budu institucije“, naveo je Jevtić i dodao da na izgradnji normalnih odnosa izmedu Srba i Albanaca treba da rade i politički predstavnici, ali i civilno društvo.

  Lokalni Albanci su juče blokirali put u Mušutištu i sprečili raseljene Srbe da na obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije.

  Foto/ Tanjug video

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com