Gradovi

Jevtić: Nova generacija donosi novi senzibilitet

Jevtić: Nova generacija donosi novi senzibilitet

MOKRA GORA – Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić izjavio je danas da je “Kustendorf” jedan od najznačajnih festivala u Srbiji posebno za mlade autore, jer predstavlja jedinstvenu priliku da se nađu sa velikanim svetskog filma i upoznaju mlade reditelje iz celog sveta koji imaju iste probleme i interesovanja.

Jevtić je u izjavi Tanjugu istakao da je ovo dobra godina za domaći film, podsetivši da se pet srpskih filmova našlo na programu 66. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, što se nije odavno desilo.

“Izgleda da dolazi do smene generacije u domaćem filmu, a FCS i Ministarstvo kulture su tu da proprate to kako treba”, rekao je Jevtić.

On je primetio da nova generacija donosi novi senzibilitet.

“Čak je i iznenađujuće, jer je ta nova generacija sklonija art haus principu, više umetnički orjentisana, okrenuta autorskom filmu. To znači da su festivali poput Kustendorfa, Festivala autorskog filma, Slobodna zona, koji su publiku obrazovali svih ovih godina, izgleda ostvarili misiju, da se pojavila čitava jedna generacija koja ne razmišlja toliko o komercijalnom filmu, koliko o artu. Zanimljivo je da posle dugo vremena imamo celu generaciju koja se zanima za art film”, ocenio je Jevtić.

On je naglasio da je značajno što će Nikola Ljuca sa svojim debitanstkim dugometražnim filmom “Vlažnost” sa kojim učestvuje i na Berlinalu, otvoriti ovogodišnji Fest.

“Mislim da je dobar znak to što debitant otvara jedan od najvećih festivala u ovom delu Evrope”, rekao je Jevtić.

Direktor FCS je ipak primetio da srpska kinematografija nije trenutno u toliko dobrom stanju, da treba mnogo toga uraditi, srediti bioskope, dodavši da su na dobrom putu.

“Treba da se nađe ravnoteža – da nam bioskopi budu puni, ali i da mladi autori stvaraju šta žele”, zaključio je Jevtić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh