Gradovi

Jevtić: Povratak raseljenih na Kosovo moguć

PRIZREN – Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić izjavio je danas u Prizrenu da je povratak raseljenih lica na Kosovo moguć i da će u ovom gradu izgraditi još sedam kuća za povratnike.

U Prizrenu smo uspeli da izgradimo 19 kuća, u ovoj godini planiramo da izgradimo još sedam, za ukupno 90 onih koji su se vratili ili su u procesu povratka, rekao je Jevtić.

Ove brojke govore da se još, ne samo u Prizrenu, nego u većem delu Kosova, nije vratio dovoljan broj onih koji treba da se vrate, naglasivši da u ovom gradu nema bezbednosnih problema.

Jevtić je upozorio na problem prodaje srpske imovine i na činjenicu da je veliki broj Srba prodao imanja, naglasivši da oni koji nisu prodali imovinu i kojima se ovih dana obnavljaju kuće su primer da je posle 16 godina povratak moguć.

U Prizrenu je proslavljen Dan Svetog Save u znak sećanja na prvog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa, a svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Sv. Đorđa u ovom gradu služio je episkop raškoprizrenski Teodosije.

Službi pored malobrojnih srpskih vernika iz ovog grada i učenika prizrenske Bogoslovije “Ćirilo i Metohije” prisustvovao je i ministar Jevtić i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Praznik Svetog Save jedan je od najvecih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu.

Nakon liturgije Jevtić i Pavićević su u pratnji Tedosija posetili prizrensku Bogosloviju gde je upriličena svečanost povodom današnjeg praznika.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh