Gradovi

Jildirim: Turska će preduzeti aktivniju ulogu u Siriji

Turska će preduzeti aktivniju ulogu u rešavanju sukoba u Siriji u narednih šest meseci kako bi sprečila da ta ratom razorena zemlja bude podeljena po etničkim linijama, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim, javlja Rojters.

ISTANBUL – Turska će preduzeti aktivniju ulogu u rešavanju sukoba u Siriji u narednih šest meseci kako bi sprečila da ta ratom razorena zemlja bude podeljena po etničkim linijama, izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim, javlja Rojters.

Jildirim je novinarima u Istanbulu rekao i da, iako bi sirijski predsednik Bašar al-Asad mogao da igra ulogu u privremenom rukovodstvu, on ne sme da igra ulogu u budućnosti te zemlje.

„Mi kažemo da krvoproliće mora da prestane. Bebe, deca, nedužni ljudi ne bi trebalo da ginu. Zato će Turska biti aktivnija u pokušajima da spreči da opasnost postane još gora u narednih šest meseci, nego što je bila“, rekao je on, prenosi AFP.

Jildirim je danas ocenio i da je Damask shvatio da su Kurdi na severu Sirije postali pretnja pošto su režimski avioni gađali kurdske snage na severoistoku zemlje krajem prošle nedelje, prenosi AFP.

„Ovo je nova situacija… Jasno je da je režim shvatio da je struktura koju Kurdi pokušavaju da oforme na severu Sirije počela da predstavlja pretnju i po Siriju“, rekao je turski premijer, a francuska agencija navodi da sirijski Kurdi pokušavaju da udruže regione koji su pod njihovom kontrolom.

Rat u Siriji, koji traje više od pet godina, poprimio je etničku dimenziju, pošto kurdske grupe odvajaju svoje regione i povremeno se bore protiv grupa sirijske arapske većine čiji je prioritet da se otarase Asada, navodi britanska agencija.

Turska strahuje da bi jačanje kurdskih ekstremističkih grupa u Siriji moglo da dodatno ojača kurdsku pobunu u Turskoj, koja je ponovo buknula nakon što je prošle godine propalo primirje između ekstremista i države.

Jildirim je danas, takođe, isključio mogućnost nove mirovne inicijative sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj, prenosi AP.

„Nema (novog mirovnog) procesa. Ne bismo ušli u dijalog sa terorističkim organizacijom“, rekao je on novinarima.

Turski premijer je ovaj komentar izneo nakon što je Kurdistanska radnička partija (PKK) ove nedelje intenzivirala bombaške napade na policiju i vojsku u Turskoj, zaključuje američka agencija.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh