• Novosti online

  Joko Ono i EXIT projektom ‘Prvi svetski mir’ obeležavaju 100 godina od završetka Prvog …

  Povodom obeležavanja velikog jubileja i sto godina od okončanja Prvog svetskog rata, Egzit (EXIT) fondacija će u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrdjavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”, koja će promovisati Novi Sad na medjunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada.

  Ovaj umetnički rad predstaviće Petrovaradinsku tvrdjavu širom sveta kao tvrdjavu mira, a projekat će biti realizovan uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program „Zajednici zajedno“.

  Informativna služba Egzita navodi da je nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno umetničko delo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine.

  Joko Ono, svetski priznata japanska umetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umetničke oblike i instalacije. Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog veka. Nakon veze sa čuvenim „Bitlson“, muzičarem i aktivistom Džonom Lenonom, ona je svoju karijeru posvetila delima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva medju ljudima, u koje je najpoznatiji par u istoriji muzike i umetnosti duboko verovao.

  Predstavnici Egzit fondacije su se, nakon višemesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono, koja je pre toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski istorijat EXIT festivala.

  „Petrovaradinska tvrdjava odabrana je za mesto njenog novog umetničkog dela, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrdjenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije. Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrdjenja, s obzirom na činjenicu da su upravo EXIT festival i Petrovaradinska tvrdjava bili prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka“, navode iz Egzita.

  Inicijativa EXIT fondacije „Prvi svetski mir“ (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obeleži sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svetskom ratu.

  Postavljanje ovog umetničkog dela je deo strategije fondacije o promociji, unapredjenju i očuvanju Petrovaradinske tvrdjave, u okviru čega je u prvoj polovini godine, takodje u saradnji sa kompanijom NIS, realizovana rekonstrukcija objekta Male stražare, koju Astronomsko društvo koristi kao Opservatoriju.

  Misija EXIT fondacije jeste da, pored dosadašnje višedecenijske promocije Petrovaradinske tvrdjave, Novog Sada i Srbije, nastavi sa višestrukim unapredjenjima tvrdjave, kako bi se očuvalo kulturno-istorijsko nasleđe ovog spomenika.

  EXIT festival je deo deklaracije „Take a Stand“, koju je inicirala evropska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član.

  Projekat „Prvi svetski mir“ biće deo ovog programa, koji je usmeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com