Svet

Jordanski kralj: Zemlja došla do tačke ključanja

Kralj Abdulah je u danas objavljenom u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC), uoči donatorske konferencije o Siriji koja počinje u četvrtak u Londonu, rekao da postoji ogroman pritisak na jordanske socijalne službe, infrastrukturu i privredu.

„Pre ili kasnije brana će pući“, rekao je on i dodao da međunarodna zajednica mora da ponudi više ako želi da Jordan nastavi da prima još izbeglica.

migranti izbeglice grcka

„Mislim da je jordanski narod došao do tačke ključanja“, dodao je on.

Jordan je decenijama prihvatao ljude koji beže od ratova na njegovim granicama, Palestince, Iračane i sada toliko Sirijaca da oni predstavljaju 20 odsto jordanskog stanovništva.

„Prvi put više ne možemo s tim da se nosimo“, rekao je kralj Abdulah.

U Jordanu se nalazi 635.000 od 4,6 miliona Sirijaca koje su UN registrovale kao izbeglice.

Prema preliminarnim podacima iz popisa stanovništva u Jordanu objavljenim juče u toj zemlji ima ima 1,265 miliona Sirijaca, ili dvostruko više nego registrovanih sirijskih izbeglica.

Kralj Adulah je rekao za BBC da Jordanci trpe posledice velikog priliva izbeglica, da se 25 odsto budžeta troši za pomoć izbeglicama, da su javne službe preopterećene i da mnogi imaju teškoće da nađu radna mesta.

Rekao je da je bilo potrebno da više od milion migranata i izbeglica dođu u Evropu da bi evropske zemlje počele da shvataju pritisak koji oseća Jordan.

Donatorska konferencija za Siriju održava se u četvrtak u Londonu. Domaćini su Velika Britanija, Nemačka, Norveška, Kuvajt i UN.

Organizatori konferencije navode da međunarodna zajednica mora da pojača napore da pomogne 13,5 miliona ugroženih i raseljenih ljudi u Siriji i milionima drugih koji su pobegli van zemlje.

Cilj je da se prikupe znatna nova sredstva, identifikuju dugoročna rešenja za finansiranje i razmotre dugoročne potrebe onih koji su pogođeni krizom, uključujući načine otvaranja radnih mesta i kako da se obezbedi obrazovanje.

Prema jordanskom popisu sprovedenom prošle godine u Jordanu živi 9,5 miliona ljudi, uključujući 6,6 miliona Jordanaca i 2,9 miliona stranaca koji nemaju državljanstvo. Sirijci čine najveću grupu stranaca.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh