Gradovi

Još četiri nove ruske dizelke na srpskim prugama

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Rusije Aleksandar Vasiljevič Čepurin prisustvovaće danas promotivnoj vožnji na relaciji Beograd-Vršac novim dizel-motornim vozom, nabavljenim iz ruskog kredita za modernizaciju železnica.

VRŠAC – Četiri nova ruska dizel motorna voza koja je Srbija kupila od Rusije zahvaljujući ruskom kreditu uključena su danas u saobraćaj, a potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će uskoro stići i preostalih 23 voza.

Predstavnici ruskih želenica su u Vršcu zvanično predali četiri nova voza direktoru železničkog preduzeća „Srbijavoz“ Jugoslavu Joviću.

Mihajlović je prethodno pustila u rad novi ruski dizel motorni voz na relaciji Beograd-Vršac tako što se provozala zajedno sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, predstavnicima srpskih i ruskih železnica i novinarima.

Ministarka je rekla da su sva četiri voza danas uključena u saobraćaj i to dva na relaciji Beograd Dunav stanica – Vršac i po jedan na relacijama Zrenjanin – Kikinda i Zrenjanin-Beograd.

„Kupili smo ukupno 27 novih ruskih vozova (za sto miliona dolara) i ta nabavka je sprovedena u okviru nastavka reformi srpske železnice“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da će ruski kredit, vredan ukupno 800 miliona dolara, biti realizovan do kraja 2017. godine i da će obuhvatiti rekonstrukciju i izgradnju više od 150 kilometara pruga i nabavku 27 novih vozila.

Kad je reč o prugama, ruski kredit obuhvata rekonstrukciju šest deonica na Koridoru 10, ukupne dužine 110 kilometara, obnovu dela barske pruge, gradnju pruge Beograd-Pančevo i Stara Pazova-Novi Sad.

Vrednost aktuelnih projekata na železnici koji se realizuju je milijardu i po evra, a zajedno sa predviđenom modernizacijom pruge Beograd-Budimpešta kroz Srbiju, vrednost iznosi više od dve i po milijarde evra.

Mihajlović je rekla da je trenutno prosečna brzina vozova 45 kilometara na sat i da je cilj da se u celoj Srbiji podigne na 120 kilometara na sat.

U Srbiju su stigla četiri nova voza iz Rusije, od ukupno 27 vozova koje je Srbija kupila za 100 miliona dolara od ruske kompanije Metrovagonmaš zahvaljujući sredstvima ruskog kredita, čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Predviđeno je da do kraja 2016. stigne iz Rusije još 20 vozova i preostala tri u 2017.

Garniture imaju i mesta za bicikle, vacuum toalete, kao i mesta prilagođena osobama sa posebnim potrebama.

Reč je o vozovima koji saobraćaju na neelektrificiranim prugama, u lokalnom i regionalnom unutrašnjem saobraćaju. To su savremeni klimatizovani vozovi koji imaju 246 mesta, 120 za sedenje i 126 za stajanje, a njihova brzina je 120 kilometara na sat.

Foto Tanjug, O. Toskić

Preview

MIHAJLOVIC MISARIN I CEPURIN

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC

Slide

NOVI DIZEL-MOTORNI VOZ

Slide

NOVI DIZEL-MOTORNI VOZ

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC I ALEKSANDAR MISARIN

Slide

NOVI DIZEL-MOTORNI VOZ

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC I ALEKSANDAR MISARIN

Slide

MIHAJLOVIC MISARIN I CEPURIN

Slide

NOVI DIZEL-MOTORNI VOZ

Slide

ZORANA MIHAJLOVIC I ALEKSANDAR MISARIN

MIHAJLOVIC MISARIN I CEPURIN

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh