Gradovi

Još nema saglasja o datumu izbora u Makedoniji

SKOPLJE – Nema nagoveštaja da li će i kada biti postignut dogovor “makedonske četvorke” o prevazilaženju višemesečne političke krize, što podrazumeva i dogovor o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, jer o tome nema saglasnosti ni u međunarodnoj zajednici, tvrde mediji.

Prema dogovoru “makedonske četvorke” sa evropskim komesarom Johanesom Hanom iz juna prošle godine vanredni parlamentarni izbori su bili predviđeni za 24. april, o čemu u petak, međutim nije postignuta saglasnost.

Prema jučerašnjem pisanju Alsata M predstavnici cetiri stranke već pregovaraju o pomeranju tog datuma za 5. jun, a ako izbori ne bi bili održani ni tada, onda bi se čekao redovni termin – za dve godine.

Lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti I DPA Menduh Tači bi, prima istom izvoru, trebalo o tome da se dogovore i obaveste Brisel danas do podne.

Skopski portal Faktor , međutim, danas piše da je međunarodni posrednik u pregovorima Makedonije i EU Piter Vanhojte dobio uputstvo od Vašingtona i Brisela da intenzivira pregovore predstavnika četiri stranke i da u što je moguće kraćem roku budu završene sve tačke dogovora iz Pržina.

A u međuvremenu bi, navodi se, trebalo da se razmatraju i novi mogući termini za održavanje izbora.

Isti izvor potvrđuje da stranke od nedelje razmatranju moguhnost pomeranje datuma izbora za sredinu juna ili za setembar.

Pozivajući se na svoje izvore portal, međutim, piše da o datumu izbora u Makedoniji razlike postoje i u stavu međunarodnih posrednika.

Za Vašington, naime, izbori ne treba da budu samo da bi se reklo da su održani, dok Brisel zagovara tezu da dogovoreni rokovi treba da budu ispoštovani.

Novi datum će, kako se navodi, najverovatnije biti poznat tokom ove sedmice.

„Ovoga puta se ne sme ostaviti prostor da SDSM ima izgovor da bojkotuje izbore. Baš zbog toga treba da se napravi tačna procena koliko će vremena biti potrebno da se obezbede svi neophodni uslovi za sprovođenje izbora“, piše Faktor.

Prema pisanju portala Alsat M, Kancelarija evropskog komesara Johanesa Hana potvrdila je juče da predstavnici četiri najuticajnije makedonske partije danas treba da izveste Brisel kog datuma će izbori biti održani.

„Pošto nisu svi partijski lideri potvrdili datum izbora, komesar je jasno stavio do znanja da je sada na njima da postignu dogovor i da predlože novi datum. Komesar Han je zatražio od četvorice lidera da potvrde svoje angažovanje i da nastave sa ispunjavanjem obaveza oko sprovođenja političkog dogovora iz juna kao i prioritetne reforme”, rečeno je tom mediju iz Hanove kancelarije.

Napominju da su se o tome u petak saglasili Gruevski, Zaev, Ahmeti i Tači.

Navodi se i da je najvažniji uslov komesara Hana bio da “makedonska četvrka” postigne napredak po pitanju “suštine i sadržaja dogovora”.

„Mi i naši međunarodni partneri ćemo podržati svaki napor za pripremu fer izbora u skladu sa demokratskim standardima. Komesar je pokušao da ponudi više izvora (finansijskih i personalnih) za Državnu izbornu komisiju i da isto tako obezbedi ravnopravne uslove svim kandidatima da predstave svoje političke programe pred građanima preko svih važnih medija. Komisija će sutra u podne objaviti više detalja“, stoji u odgovoru iz Brisela.

Mediji podsećaju da su međunarodni predstavnici u petak ukazali da, ako postoji dobra volja, izborni spisak može da se prečisti i za tri nedelje, ali da u suprotnom nisu dovoljne ni tri godine.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh