• Društvo

  Јованка Ћирић из Беле Паланке добитница признања за најлепше рукотворине израђене традиционалним техникама

  Јованка Ћирић из Беле Паланке, Наташа Цвејић из Београда, Kатарина Мандић из Панчева и Снежана Јовановић из Великог Градишта овогодишње су добитнице признања за најлепше рукотворине израђене традиционалним техникама.

  Награде су уручене на свечаној церемонији у оквиру изложбе „100 жена – 100 минијатура“, одржане у Народној скупштини Републике Србије.

  Минијатуре које су израдиле у техникама веза, ткања, нецања и пустовања одабране су као најбоље у конкуренцији 164 рада које је послало 77 жена из 23 града и општине.

  Специјална награда за најбоље ауторе млађе од 30 година отишла је у руке 22 малишана из забавишта у селу Читлук код Kрушевца који су радовима желели да скрену пажњу на своје обданиште којем је потребна помоћ за реконструкцију.

  – Један од кључних аспеката политике Владе и парламента јесте да створимо амбијент за запошљавање и промовисање умећа које жене могу да понуде као менаџерке и предузетнице. Подстаћи ћемо институције да користе традиционалне рукотворине као протоколарне поклоне јер је то наш понос, а као законодавна институција парламент ће радити на развоју регулативе како бисмо обезбедили подстицаје женама у овој области – истакао је потпредседник Народне скупштине др Владимир Маринковић.

  Амбасадорка Аустралије у Србији Рут Стјуарт истакла је да рад жена није важан само из угла креативности већ и значаја који дају развоју друштва.

  Она је оценила да је њихово економско оснаживање приоритет и да традиционалне рукотворине имају велику вредност за локалну економију.

  Генерални директор компаније ЦРХ Србија Роман Менц нагласио је да та компанија подржава очување културног наслеђа, развој образовања и инфраструктуре, а посебно жене у предузетништву због чега радо подржавају догађаје који славе културу Србије.

  Председница Етно мреже Виолета Јовановић изјавила је да број учесника изложбе „100 жена – 100 минијатура“ из године у годину расте, а посебно радује то што је ове године пријављено чак 28 млађих од 30 година што је добра вест за напоре ка омасовљењу иницијатива за очување културног наслеђа.

  – Потребан је подршка државе и позивамо министарства културе и образовања да у време усвајања буџета издвоје више средстава за ангажовање младих у овој области. Позив упућујемо и градовима и општинама да жириране изложбе организују на локалу и поново открију и промовишу лепоте својих крајева. Такође, компаније позивамо да мисле на жене када купују поклоне за пословне партнере. Право је време да одговорно купујете и пружите прилику да остваре приходе – рекла је Јовановић.

  Изложбу „100 жена – 100 минијатура“ организовали су Етно мрежа, НАЛЕД и Народна скупштина уз подршку Града Београда, Министарства спољних послова и друштвено одговорних компанија.

  Текст: Љубомир Костић

  Фото: Д.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Бела Паланка. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com