Gradovi

Jovanov: Ogromna je čast biti u predstavi „Buba u uhu“

BEOGRAD – Mladi glumac Lazar Jovanov, koji tumači Šandebiza i Poša u predstavi „Buba u uhu“, ulogu koju je legendarni Nikola Simić igrao 44 godine, uoči 1650. izvođenja tog komada, kaže da je čast biti u takvoj predstavi i privilegija „ući u Simićeve cipele“.

„Ogromna je odgovornost bila na početku, postojala je ta presija okoline i stručne javnosti. Na početku bilo je podozrenja, a kasnije je to bio vetar u leđa“, rekao je Jovanov Tanjugu.

On je već 50 puta igrao uloge koje je u JDP-u maestralno tumačio Nikola Simić od premijere diplomske predstave Ljubiše Ristića 1971. pa sve do svoje smrti.

„Stvarno je privilegija ući u njegove cipele i na kraju krajeva izneti to do samog kraja“, naglasio je Jovanov, zahvalan svojim kolegama u novoj postavi „Bube“, ali i Ristiću, Branki Petrić, Radi Đuričin, Vlasti Velisavljeviću koji su igrali uz Simića od premijere.

Jovanov je primetio da je „Buba u uhu“, koja se od prošle godine igra u KPGT-u, fenomenalan vodvilj, koji je promenio tok komedije u srpskom pozorištu i ušao u anale jugoslovenskog teatra.

„Prepuno je fizičkih radnji, brzo je, dinamično i ta brzina je praktično održala ovu predstavu sve ove decenije. Ući u taj mehanizam igranja je jedna vrsta edukacije u vodvilju kao jednom specifičnom žanru koji je naizgled jednostavan, a zapravo da bi bio uspešan, vrlo je komplikovan“, istakao je glumac.

Jovanov, koji je završio Akademiju u Novom Sadu i doktorirao na FDU-u, gde je neko vreme radio i kao asistent, smatra da je Ristićeva predstava, kroz koju su prošle na desetine glumaca, odlična škola.

„Ta brzina mišljenja na sceni, brzina izgovaranja replika, fizička brzina i spretnost koja zahteva jednu veliku koordinaciju i taj fenomenalan saobraćaj na sceni, koji se dešava potpuno sinhrono, uigrano, koordinisano. To zaista dođe kao neka škola. To je prvi vodvilj tog tipa u kom sam igrao i mislim da sam iz toga poneo jedan fantastičan kapital“, rekao je on.

Mladi glumci se u svom igranju oslanjaju na staru predstavu, iste su mizanscene i kretanja, čak su i mnogi postupci zadržani, ali su „uneli svoje habituse, stilove“.

„Nikola Simić je nenadmašan i nemoguće je razmišljati da se njegova uloga igra na taj način, niti je potrebno. Bilo mi je dovoljno, na nivou informacije, da vidim kako je on to izneo, da neke postupke mogu da usvojim i onda unesem svoj način igre i energiju, kao i ostale kolege. Došli smo do toga da imamo ipak jednu autonomnu predstavu, ali je i dalje to ona „Buba“. Znači ima i starog i novog i to je dobro“, objasnio je Jovanov.

On je primetio i da odlične reakcije publike potvrđuju kvalitet „Bube“ i omogućavaju njen kontinuitet.

„Buba“ je omogućila i da se publika vrati u KPGT posle niza godina. Dolazi stara publika, ali i potpuno nova koja nikad nije gledala predstavu. Stvara se nova publika u našem pozorištu“, istakao je Jovanov, koji je od 2010. član KPGT-a gde je igrao Đorđa Balaševića u predstavi „Internet“, zatim Sretka Kalinića u kabareu „Biciklist“, te Šekspirovog Ričarda Trećeg.

„Buba u uhu“ će 22. februara biti izvedena na sceni Velike dvorane Sava Centra, na kojoj će se smenjivati glumci razlicitih generacija koji su prošli kroz komad Žorža Fejdoa, u Ristićevoj režiji.

„Očekujem dobru energiju i svečanu atmosferu. To je gala izvođenje koje zaokružuje istorijski tok, a mi smo u njemu. To je dobar osećaj“, istakao je Jovanov.

Foto Tanjug, T. Valič/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh