• Novosti online

  Јовановић: Додиков референдум подгрева балкански лонац

  Од нашег дописника

  Сарајево – Председник Либерално-демократске партије (ЛДП) Србије Чедомир Јовановић, који је отворено стао на страну противника референдума о Дану Републике Српске, поновио је да је референдум штетан јер „буди старе ране и само компликује већ довољно тешке односе у региону”.

  Председник Републике Српске Милорад Додик према његовом виђењу „истрајавањем на референдуму додатно подгрејава балкански лонац који већ дуго ври”.

  „Додик ниједног тренутка не мисли на шири друштвени и државни контекст, већ све посматра кроз своје себичне изборне интересе. Због тога већ недељама говорим да је потребан нови договор, који за собом повлачи одгађање референдума, а затим и разговоре. У супротном, Додик, кршећи поредак дејтонске БиХ, провоцира сукобе”, изјавио је Јовановић у издању сарајевског „Дневног аваза”.

  Лидер ЛДП-а упозорава како је криза у БиХ „и предуга у превелика” да би данас било ко „смео бити неми посматрач Додиковог авантуризма” који „нас кроз међунационалне сукобе, јалово поштапање Русијом и свађом са Европом и Америком, убрзано враћа у деведесете године”.

  Наводећи како су те године „и даље у свежем сећању у целом региону”, Јовановић упозорава да је играње ватром само прилика да националисти потенцијално „испровоцирају сукобе” чију ће цену опет платити обични грађани.

  „Додик је апсолутно свестан те чињенице, али ће све урадити да се одржи на власти, не бирајући средства опстанка на власти и учвршћивања своје позиције. Иза тог референдума стоји бањалучки и сарајевски национализам и његово одржавање искључиво је у корист сукоба, а никако мира”, казао је Јовановић.

  Додатни аргумент за своје несимпатије према председнику РС „као лошем политичару”, лидер ЛДП-а види и у Додиковом односу према Београду који је, како каже, „демаскирао његове намере” и апсолутно потврдио да смо годинама били у праву када смо га описивали као „некога ко манипулише свим несрећама Срба и Бошњака, злоупотребљавајући при томе и Србију и РС”, без обзира на цену коју ћемо сви осим њега платити.

  „Ми смо дужни да чувамо мир, а не Додика и његову власт”, закључио је Јовановић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com