• Novosti online

  Jovanović (SzS): Gradski budžet za 2020. godinu dokaz da je decentralizacija Beograda laž (VIDEO)

  Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović ocenio je danas da predlog gradskog budžeta za 2020. godinu „jasno pokazuje da je navodna decentralizacija Beograda, kojom se hvali gradska vlast, bila još jedna velika laž“. Obraćajući se novinarima u centru Beograda, gde je Narodna stranka organizovala štandove i razgovor sa gradjanima, Jovanović je kazao da budžetom za 2020. godinu, gradske opštine neće dobiti „bukvalno ni dinar više“ nego ove godine.

  „Iako su gradonačelnik Zoran Radojičić i njegov formalni zamenik Goran Vesić najavljivali više novca za gradske opštine radi sprovodjenja njihovih novih nadležnosti, suma koju grad prebacuje gradskim opštinama u 2020. godini biće jednaka onoj u 2019. godini, manje od 13 milijardi dinara“, rekao je Jovanović.

  On je kazao da je većina opština procentualno dobila manje sredstava nego što iznosi ovogodišnja inflacija, što kako je naveo, znači da objektivno imaju manje novca, i dodao da je nekoliko opština poput Palilule, Grocke i Obrenovca, „dobilo manje sredstava i u nominalnom iznosu“.

  „Imajući u vidu da je gradski budžet za 2020. godinu nominalno veći za pet odsto, a da su transferi gradskim opštinama identični onim iz 2019. godine, možemo reći da je na delu grubo zakidanje gradskih opština i tiha dalja centralizacija“, rekao je

  Jovanović.

  Ocenio je da je „sve što su govorili Radojičić i Vesić prilikom usvajanja novog Zakona o glavnom gradu i Statuta grada Beograda, bila laž“.

  „Obavezujemo se gradjanima da ćemo mi sprovesti pravu decentralizaciju Beograda koja podrazumeva i fiskalnu decentralizaciju i više novca za gradske opštine, a preduslov za to je da svi učinimo maksimum da što pre vidimo ledja najgoroj vlasti u modernoj istoriji Beograda“, rekao je Jovanović.

  Govoreći o današnjoj akciji Narodne stranke u centru Beograda, Jovanović je rekao da je cilj da se gradjani upoznaju sa razlozima zbog kojih najavljeno premeštanje Starog savskog mosta „besmisleno“.

  „Beograd ionako nema dovoljnih mostova a samo premeštanje bi koštalo 16 miliona evra. Koliko će onda koštati izgradnja novog“, upitao je šef odbornika Saveza za Srbiju i dodao da je u anketi na sajtu SzS više od 100.000 gradjana glasalo da taj most ne bude srušen.

  Komentarišući gradski budžet za 2020. godinu, funkcioner Demokratske stranke Zoran Alimpić ocenio je da se u Beogradu „godinama“ sprovodi proces decentralizacije, što kako je naveo, potvrdjuje činjenica da je Grad preuzeo opštinski poslovni prostor i opštinska pravobranilaštva.

  „Centralizacija je potpuna, samo u Beogradu gradjani ne biraju neposredno savete mesnih zajednica već to čine skupštine opština, odnosno oni koji su na vlasti“, kazao je Alimpić.

  On je odbacio kao „laž“ navode gradskih čelnika da je budžet Beograda za narednu godinu najveći u istoriji, navodeći da je kada se uračuna stopa inflacije, najveći budžet Grad imao 2008. godine.

  Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com