Politika

Jovanović: Važno je što imamo dogovor o telekomunikacijama

BEOGRAD – Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je danas važnim to što je postignut dogovor o telekomunikacijama između Beograda i Prištine, rekavši da Kosovo neće biti dalje od Srbije zbog toga što ima svoj pozivni broj, kao što nijedan problem neće biti rešen ukoliko se gurne „glava u pesak“.

„Drago mi je što je Marko Đurić preživeo briselsku ‘golgotu’ i što smo od ultimatuma te ‘crne Evropske unije’, posle mesec dana stigli do dogovora koji je oduvek bio na stolu i koji smo morali da prihvatimo mnogo ranije“, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Lider LDP smatra da je mnogo ranije trebalo finalizovati Briselski sporazum kroz njegovu primenu, jer su danas izuzetno kompikovani međunarodni uslovi i ima manje manevarskog prostora nego ranije.

„Dobro je što je napravljen taj sporazum, ako je Telekom time zadovoljan, onda nema razloga da bilo ko u Srbiji bude nezadovoljan“, istakao je Jovanović, navodeći da je manje važno da li će pozivni broj zvati međunarodnim ili pozivnim brojem jedne geografske oblasti.

On smatra da Srbiji nisu potrebne reprize „zvezdica“ i „gluposti koje jedu život“ i naglasio da na Kosovu ima velikih problema i da se mora voditi računa o ljudima koji tamo žive.

„Ne smemo više koristiti Kosovo kao izgovor za sopstvenu nemoć da efikasno sprovedemo onu politiku koja se u Srbiji mora sprovesti, a to je politika evropskih integracija. Važno je što su se to dogovorili, dajte da pređemo na tu energetiku i da izađemo iz tog živog blata što pre“, rekao je Jovanović.

 

Vlada da zauzme stav

Predsednik LDP Čedomir Jovanović izjavio je da vlada i parlament treba da zauzmu stav u vezi dešavanja na skupštinskom odboru za evropske integracije, kada je šefu Delegacije EU Majku Davenportu onemogućeno da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

On smatra da će biti poslata pogrešna poruka ukoliko se to ne učini.

Jovanović je novinarima u parlamentu rekao da Davenport nije najveća žrtva događaja iz Skupštine od četvrtka već je najveća šteta naneta Srbiji zbog poruke koja se šalje.

„Mi koji se borimo za ideju evropske Srbije smo poslali poruku slabića i kukavica, političara koji su nesposobni da obezbede elementarne preduslove za realizaciju te politke“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ako to ponašanje ostane bez političkih sankcija, stava parlamenta i vlade to će biti kontraproduktivno jer će govoriti o „nepostojećoj snazi“ onih koji su tada sprečili sednicu Odbora i nemoći onih koji sebe predstavljaju kao predstavnike politike koja teži evropskoj Srbiji.

 

Foto Tanjug/ D.Kujundžić, arhiva

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh