• Gradovi

  Jubileji Zadružnog saveza Vojvodine i lista Poljoprivrednik

  NOVI SAD – Svečana akademija povodom jubileja – 170 godina od osnivanja Zadružnog saveza Vojvodine i 60 godina postojanja lista „Poljoprivrednik“, održana je danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma.

  Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da će podrška razvoju zadrugarstva i razvoju intenzivne poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini biti još veća nego do sada, jer je Pokrajinska vlada u budžetu za narednu godinu za poljoprivredu predvidela 1,37 milijardi dinara, što je, kako je istakao, gotovo dva puta više nego ono što je u poljoprivredu usmereno tokom 2016. godine.

  Po Mirovićevim rečima, iz temelja je izmenjen model finansiranja javnih potreba i u prvi plan su stavljeni principi razvoja, ekonomske opravdanosti, podsticanja privrednog rasta i poverenja i saradnje svih nivoa vlasti.

  „Budžet za 2017. godinu biće za 10 odsto veći nego ovogodišnji, to će sigurno značajno doprineti razvoju vojvođanske poljoprivrede, a u tom razvoju, koji nam očigledno predstoji, izuzetno značajnu ulogu imaće zemljoradnjičke zadruge i zadrugarstvo uopšte“, rekao je Mirović.

  Citirajući Alfreda Maršala koji je rekao da „neki pokreti imaju visoke socijalne ciljeve, drugi u svojoj osnovi imaju biznis, a samo zadrugarstvo istovremeno ima i jedno i drugo“, Mirović je kazao da je reč zadruga jedna od najlepših reči našeg jezika jer asocira na zajedništvo, solidarnost, pravednost, međusubnu pomoć i podršku.

  On je podsetio i na činjenicu da je danas, posle 170 godina tokom kojih su se nebrojeno puta menjale istorijske, društvene i privredne okolnosti, u Vojvodini aktivno oko 400 zemljoradničkih zadruga.

  „Za zadruge je vezano oko 100.000 vrednih ljudi koji obrađuju više od trećine od ukupno 1,75 miliona hektara obradive zemlje u celoj pokrajini, što više nego jasno govori o značaju zadruga i zadrugarstva za poljoprivredu“, istakao je Mirović.

  Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je poljoprivrednom proizvođaču jako teško da sam opstane na tržištu.

  „Udruživanjem glas poljoprivrednika postaje glasniji i jasniji a njihova poruka uticajnija“, rekao je Radojević.

  Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao je da zadrugarstvo nije samo lepa tradicija niti prošlost, nego da je ono i sadašnjost i budućnost.

  Direktorka lista „Poljoprivrednik“ Gordana Radović je rekla da je „Poljoprivrednik“ najstariji domaći specijalizovani list za poljoprivredu i selo, koji u kontinuitetu izlazi punih šest decenija i koji nije prekidao sa izlaskom ni u vreme hiperinflacije ni za vreme bombardovanja naše zemlje.

  „U proteklih 60 godina „Poljoprivrednik“ je uvek i na vreme stizao do svojih čitalaca i istrajao je u svojoj misiji „agronoma u kući“, te nastojao da blagovremeno, profesionalno i tačno prenosi informacije u oblasti agrara i agrarne politike, ali i najnovija naučna saznanja poljoprivrednim proizvođačima kako bi ih oni primenili u praksi“, rekla je Radović.

  Ona je istakla da o značaju „Poljoprivrednika“ u prenošenju znanja najrečitije govori činjenica da je Ministarstvo prosvete 2003. godine taj list uvrstilo u širu stručnu literaturu za srednje škole čije je područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

  Na današnjoj svečanosti predstavljena je monografija „170 godina zadrugarstva u Vojvodini“, a istaknutim zadrugarima i uspešnim zadrugama uručene su jubilarne povelje Zadružnog saveza.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com