Gradovi

Junker: Imamo suviše „evropejaca na određeno vreme“

RIM – Premalo političara danas deli ideju o zajedničkom evropskom projektu, rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je sa svojim kolegama, liderima EU, u Rimu poručio da je 28-člani blok potkopan nacionalnim interesima i da mu nedostaje jedinstvena evropska vizija.

„Imamo previše evropejaca na određeno vreme. U tome je problem“, istakao je Junker na debati u italijanskoj prestonici o stanju EU, prenosi danas BBC.

Kako je objasnio, kada treba da se nešto uzme, svi su evropejci, dok mnogi postaju „povremeni evropejci“ kada treba nešto da daju.

Prema njegovim rečima, „stari zajednički osećaj“ zajedničkog kreiranja politike u EU je potpuno iščezao.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ukazao je da prioritet EU mora da bude obezbeđivanje spoljnih granica tog bloka u trenutnoj migrantskoj krizi.

„Ideja o EU kao jednoj državi, jednoj viziji… bila je iluzija“, rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc požalio se na lidere koji dolaze u Brisel i daju intervjue u kojima kažu da „u Briselu moraju da brane interese svoje zemlje“.

Debata u Rimu održana je u trenutku kada se Velika Britanija priprema za ključni referendum o daljem članstvu u EU koji će biti održan 23. juna, primećuje BBC.

Foto Tanjug/ Video arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh