• Novosti online

  Junker impresioniran napretkom na Zapadnom Balkanu, ali ima još mnogo posla

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je danas u Sofiji, na kraju turneje po Zapadnom Balkanu, izjavio da pristupanje tog regiona EU „nije san, već realnost“ i da su rokovi manje važni od napretka u reformama.

  „Želim da kažem ono što sam rekao svojim prijateljima tokom posete regionu: da EU ostaje privržena evropskoj perspektivi zapadnobalkanskih zemalja“, rekao je Junker posle sastanka s predsednicima država ili vlada „zapadnobalkanske šestorke“.

  U obraćanju medijima u prisustvu svih učesnika sastanka, Junker je rekao da odlazi sa ubedjenjem koje je već postojalo da je „mesto Zapadnog Balkana u EU“ i da „pristupanje nije san, već realnost koja će se ostvariti, a rokovi su manje važni od napretka u reformama“.

  „Zemlje koje žele da se pridruže EU, moraju da ispune sve kriterijume i uslove povezane s EU. Nije uvreda za te zemlje što nijedna od njih nije ispunila uslove, ali postoji ogroman napredak u svim zemljama u regionu. Veoma sam impresionirao time, ali moram da naglasim da moramo videti kredibilnu borbu protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije koja je bolest koja razara društva“, dodao je on.

  Govoreći o izazovima, Junker je ponovio da sve zemlje koje žele u EU, moraju da okončaju sve bilateralne teritorijalne sukobe koji traju.

  On je naglasio da EU ne može da pravi ustupke u uslovima pristupanja, i dodao da to nije u interesu zemalja Zapadnog Balkana, ali ni EU.

  Junker je rekao da se tokom posete regionu uverio da „svi zapadnobalkanski partneri dele iste vrednosti“, i da je video „svuda istu spremnost, istu želju da se sprovedu neophodne reforme koje treba napraviti da zemlje mogu ući u EU“, ali je „napredak različit od zemlje do zemlje“.

  Junker je naveo da je na današnjem sastanku bilo reši o proširenju EU, ali da to nije bila jedina tema.

  „Govorili smo i o problemu migracije koji nas sve pogadja, o ekonomskoj integraciji regiona, govorili smo o slaboj povezanosti zemalja Zapadnog Balkana, o principima ekonomske integracije regiona o kojima smo se dogovorili na samitu u Trstu“, dodao je.

  Sastanak u Sofiji potvrdio je zajedničke prioritete, a to je da se izgradi verodostojna evropska perspektivu za Zapadni Balkan zasnovana na reformama, vrednostima i ekonomskoj saradnji, ocenio je Junker.

  Na sastanku su učestvovali premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije Edi Rama, Duško Marković i Zoran Zaev, predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači i predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.

  Na sastanku kojim je Junker završio višednevnu turneju po regionu s ciljem da detaljno obrazloži Strategiju EU za Zapadni Balkan, učestvovali su i predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, a predsedavao Bojko Borisov, premijer Bugarske koja predsedava EU.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com