Gradovi

Junker: Predlog o reformisanju odnosa Britanije s EU pravičan

Junker: Predlog o reformisanju odnosa Britanije s EU pravičan

STRAZBUR – Predlog o reformisanju odnosa Britanije sa Evropskom unijom je pravičan prema Britaniji i svih ostalih 27 članica EU i Evropski parlament (EP) ga mora podržati, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker evropskim poslanicima u Strazburu.

„Uvek sam govorio da želim da Britanija ostane članica EU na osnovu poštenog dogovora. Rešenje koje je predloženo je pravedno za Britaniju i ostalih 27 država članica“, kazao je Junker, a prenosi Rojters.

Kako je dodao, taj predlog je ispravan i za EP te, naglasio je, „parlament mora da u potpunosti prihvati nove dogovore“.

Junker je naveo da Evropska komisija podržala predloge predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska zato što je blisko sarađivala sa njim po tom pitanju.

U Tuskovom nacrtu predloga se navodi da članice EU imaju mogućnost da obustave isplatu socijalne pomoći radnicima iz drugih članica bloka, u slučaju kad „postoji vanredna situacija u meri koja ugrožava ključne aspekte socijalnog sistema te zemlje“.

Tusk je takođe predložio mehanizam putem kojeg devet članica Unije koje ne koriste evro kao valutu mogu da izraze zabrinutost i da dobiju „neophodna razuveravanja“ u vezi odluka koje donese evrozona.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji želi da bude postignut dogovor između zvaničnog Londona i Brisela kako bi već u junu mogao da održi planirani referendum o članstvu Britanije u EU, izjavio je da Tuskovi predlozi „pokazuju stvarni napredak“, ali da „ima još posla.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh