• Novosti online

  Junker umanjuje navodne tenzije izmedju EU i SAD

  Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je umanjio značaj navoda o tenzijama sa SAD pošto je američki ministar trgovine Vilbur Ros optužio Uniju da odugovlači s preliminarnim razgovorima o trgovini.

  U vreme strahova o sveopštem trgovinskom ratu Junker se, u julu, sastao s američkim predsednikom Donaldom Trampom kako bi se počeli razgovori s ciljem da ne bude carina i subvencija u trgovini industrijskom robom koja nije povezana s automobilima.

  Junker je rekao da će ono što su on i Tramp dogovorili „biti uradjeno“.

  Ros je juče posle sastanka s evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom rekao da je potreban opipljiv napredak. „Predsednikovo strpljenje nije neograničeno“, dodao je on.

  Malmstorm je rekla da su zahtevi EU za razgovorima o ograničenom dogovoru izgleda SAD ignorisale, „tako da je lopta u njihovom dvorištu“.
  Junker: Verovatno će se produžiti prelazni period s Londonom posle Brezgita
  Prelazni period posle Bregzita „verovatno“ će biti produžen i posle kraja decembra 2020. godine da bi se Londonu dalo više vremena da se dogovori o uslovima budućih odnosa sa EU, rekao je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

  „Taj produžetak tranzicije će se verovatno desiti, to je dobra ideja. To nije najbolja ideja, ali mislim da će nam dati prostor da pripremimo buduće odnose na najbolji mogući način“, rekao je Junker.

  Britanska premijerka Tereza Mej danas nije isključila mogućnost da prelazni period nakon Bregzita bude produžen. U nastojanju da se izadje iz sadašnje blokade pregovora o razlazu, Mej je rekla da bi predloženi prelazni period od 21 meseca posle Bregzita mogao da bude produžen za „nekoliko meseci“.

  Dve strane su ranije govorile da prema tom prelaznom periodu Britanija treba da ostane u jedinstvenom tržištu EU od dana kad formalno napusti blok 29. marta iduće do decembra 2020. godine, da bi se dobilo vreme da se uspostave novi trgovinski odnosi.

  Medjutim, sa pregovorima u ćorsokaku EU je predložila da se taj period produži da bi se dobilo više vremena za postizanje dogovora, posebno oko jednog od najspornijih pitanja granice izmedju Severne Irske i Republike Irske.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com