Gradovi

Jurič ne odustaje od svojih šovinističkih stavova

ZAGREB – Voditelj Mirko Jurič, koji je skandalizovao javnost u regionu svojim šovinističkim istupom prema Srbima prilikom odjave emisije Markov trg na lokalnoj Z1 TV, koju preuzimaju je i druge TV, ne odustaje od svojih stavova i kaže da je to uradio namerno želeći da izazove „verbalni šok“ zarad skretanja pažnje na „promociju četništva u SPC“.

Ovaj hrvatski novinar, blizak HDZ-u, čiji su istup osudili mnogi, kaže da je reč o „monstruoznoj razmeni teza“, te potvrđuje da je u svom, ponekad ciničnom stilu, namerno ođavio emisiju upozorenjem Zagrepčanima na opasnost od potencijalnih, kako kaže, „četničkih koljača“ koji bi mogli istrčati iz srpske pravoslavne crkve na Cvjetnom trgu.

„U trenutku dok sam to izgovarao, bio je to smišljeni verbalni šok, s ciljem da skrenem pažnju javnosti na evidentni problem promovotivnog delovanja četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, naveo je Jurič u pismu dostavljenom hrvatskim medijima.

Optužujući da je među tim promoterima i sam vladika Porfirije, prvi čovek SPC u Hrvatskoj, Jurič kaže da je zabrinut što niko nije reagovao na tu činjenicu, već samo na njegove reči u od javi emisije.

Za njega je to, kaže, apsurd i pita ko na kraju može jamčiti bezbednost Zagrepčanima.

„Ko može garantovati da se ti ljudi koji u pesmama, govorima, propovedima, pismima i u zatvorenom krugu „crkvenoškolskih opština“ veličaju fašističko četništvo, neće odlučiti na zločinački pohod, od Cvjetnog trga pa do bilo kojeg drugoga trga u Hrvatskoj“, pita Jurič u pismu objavljenom na portalu Index.hr.

U prepozntljivom stilu Jurič dalje kritikuje SPC da svetima proglašava četnike koljače, a da se s druge stranke ne ustručava da iznosi mišljenje o kanonizaciji, inače, ozloglašenog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Za njega bi, kaže, bilo logičnije da SPC brine o, kako kaže, naci-fašističkom četništvu u svojim redovima, i onom istorijskom i onom aktuelnom.

On zatim pita kako u Hrvatskoj može delovati crkva koja veliča zagovornike „naci-fašističkih ideja i pokreta“, koji su, prema njegovim rečima, „ubice hrvatskog naroda“.

Reagovanje i osude njegovog šovinizma Jurič smatra pozivom na linč i obračun sa njim, tvrdi da dobija pretnje koje je, kaže, prijavio policiji. To je za njega i napad na slobodno noviarstvo.

Pretnji se tvrdi ne boji, ali patetički poručuje na kraju pisma da će, ako se njemu nešto dogodi, njegova krv pasti na „ruke onih koji zapravo šire govor mržnje pokretanjem javnog medijskog linča na njega“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh