Gradovi

Jurži Kilijan gost Beogradskog festivala igre

BEOGRAD – Na 13. Beogradskom festivalu igre sutra i prekosutra u Sava Centru biće izveden komad „Istočna senka“, slavnog koreografa Juržija Kilijana, u kojoj igraju Sabine Kupferberg i Gari Krist, a za klavirom je Tomoko Mukajama.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol danas je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je Kilijan ponovo u Beogradu, ali se i osvrnuo na današnju seriju eksplozija u Briselu, naglasivši da njegova vlada osuđuje te napade i da je uz svoje prijatelje u Belgiji.

Predstava „Istočna senka“ trebalo je da bude izvedena prošle godine, ali je zbog povrede glumice otkazana.

Priznati koreograf, dugogodišnji umetnički direktor Holandskog plesnog teatra, ispričao je da je 1990. godine u okviru tog teatra osnovao trupu NDT3 za igrače starije od 40 godina, smatrajući da je užasno što igrači kada dođu u određene godine moraju da prestanu da igraju.

Nakon što je ukinuta trupa NDT3, Kilijan je svoju misiju nastavio u okviru nove kompanije „Kilijanove produkcije“, koja će se predstaviti beogradskoj publici sa plesno-filmskom produkcijom „Istočna senka“ koja je posvećena žrtvama cunamija, a kreirana je 2011. za Aiči trijenale u Nagoji.

Kilijan je objasnio da su život i smrt njegove osnovne preokupacije, te se našao pred problemom kako da život i smrt postavi na scenu jedno do drugog.

On je ispričao da su dve godine pre početka rada na predstavi snimili film i da je bilo vrlo teško, ali i uzbudljivo povezati film sa igračima na sceni.

Osnovni koncept komada se bazira na delima Semjuela Beketa i njegovog teatra apsurda, a koreograf kaže da obožava Beketa jer ga nikad nije razumeo.

„Svaki put pronađem nešto novo u Beketovim delima. Mislim da je on tražio najčudnije načine da dođe do onoga što je želeo da kaže i čini mi se da on na vrlo precizan način nigde ne stigne“, nasmejao je Kilijan okupljene novinare.

Sabine Kupferberg, inače Kilijanova supruga, rekla je da je „Istočna senka“ vanvremenski komad sa vrlo snažnom porukom, koji je nastao pre tri godine zbog cunamija u Japanu, ali je u međuvremenu zbog drugih tragičnih događaja, poput današnjeg u Briselu, postao dublji.

Ona je sa suzama u očima istakla da „Istočna senke“ predstavlja veoma emotivno iskustvo o besmislenosti ubijanja, stradanja, gubljenju dragih osoba.

Pijanistkinja Tomoko Mukajama, koja je već sa Kilijanom gostovala na Beogradskom festivalu igre, rekla da je za razliku od spektakularnih produkcija Holandskog plesnog teatra, „Istočna senka“ vrlo intimno delo, u kome pored tema života i smrti, vidi i neke svakodnevne stvari sa kojima se ljudi bore.

Mukajama je konstatovala da nasa događaji, poput današnjih eksplozija u Briselu, podsećaju koliko smo nezaštićeni i da lako možemo da nestanemo, dodavši da posle svakog izvođenja „Istočne senke“ oseti sreću što su još tu.

Kilijan je istakao da je fascinantno raditi sa ljudima koji iza sebe imaju veliko iskustvo, koji su nepresušni izvor informacija i da je štrašno što su igrači prinuđeni da prestanu da igraju kada pređu 40 godina, a Gari Krist je rekao da je radeći sa Kilijanom shvatio da „skakanje po sceni“ nije jedini način za igrača da se izrazi.

Kilijan je, govoreći o svom radu, objasnio da za raliku od mnogih koreografa koji tokom čitave karijere zadržavaju prepoznatljiv „rukopis“, njegova dela se potpuno razlikuju i da ne može da primenjuje isti „igrački ključ“ na muziku Stravinskog i na muziku Mocarta.

„Mi koreografi smo zapravo svi amateri, ne postoji škola za nas. Mi učimo posmatrajući, a inspiraciju pronalazimo u svemu“, naglasio je Kilijan, primetivši da danas mnogi igrači, ne razlikujući koreografiju i igru, kao dva načina izražavanja, postaju koreografi.

Predstava „Istočna senka“ igraće se na sceni SC na kojoj će sedeti i publika, a nakon drugog izvođenja, 24. marta, Kilijanu će biti uručena nagrada Beogradskog festivala igre „Jovan Ćirilov – Tragač za novim“, čiji je on prvi laureat.

Foto Tanjug/ F. Kraincanic, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh