Gradovi

Jutarnji: Smena Lozančića, samo afera ili ustavna kriza?

ZAGREB – Smena šefa hrvatske tajne službe Dragana Lozančića izazvala je buru reagovanja hrvatske javnosti, a zagrebački Jutarnji list tvrdi da je žurba predsednice Kolinde Grabar Kitarović takvom odlukom premijera Tihomira Oreškovića dovela pred svršen čin.

Neimenovani izvori ovog zagrebačkog dnevnika, naime, tvrde da Orešković ne samo da je doveden u neprijatnu situaciju, već moglo dovesti o ustavne krize.

S druge strane iz najuticajnije vladajuće HDZ poručuju da je smena Lozančića gotova stvar.

Hoće li smena Lozančića prerasti u novu veliku aferu, pita list i podseća da je Orešković u petak po podne rekao da će status direktora SOA-e biti tema njegovog susreta sa predsednicom Hrvatske naredne sedmice, te da je gotovo istovremeno s Pantovčaka stiglo saopštenje da je predsednica Kitarović odlučila – šef tajne službe je smenjen.

„Premijer ne samo da je neprijatno iznenađen, nego ga je postupak predsednice i naljutio“, piše Jutarnji pozivajući se na neimenovani izvor koji je, kako kažu, upućen u aktuelna zbivanja.

Isti izvor dodaje da je Orešković zbog toga i najavio da će odluku o tome hoće li potpisati smenu ili ne doneti tek naredne sedmice.

Dodaje i da je dobra politička praksa da se takve odluke, gde je potreban i njegov potpis, donose i objavljuju zajednički.

„Ovako je premijer Orešković doveden u situaciju da, ako odbije da potpiše, otvara sukob s predsednicom s jedne strane, dok s druge može doći do ustavne krize“, navodi list citirajući drugi neimenovani izvor.

Ako Orešković, pak, potpiše odluku predsednice, to će, ističe se, biti još jedan adut onima koji tvrde da je on samo figura u novoj hrvatskoj vladi.

„Stoga bi možda bilo bolje da je prethodno održana sednica Saveta za nacionalnu sigurnost, tamo se dogovore i objave zajedničku odluku“, kaže sagovornik Jutarnjeg.

List tvrdi i da neki članovi najuticajnije vladajuće HDZ smatraju da se u petak dogodila vrlo “nespretna situacija” kad je reč o izjavi premijera i odluci predsednice.

Uz to, podseća se, brzoj smeni na čelu SOA-e usprotivio se Most, manja članica vladajuće koalicije.

Čelnik nezavisne liste Most Božo Petrov, naime, u jučerašnjem intervjuu Hrvatskom radiju je rekao da misli “da se razrešenje direktora SOA može dogoditi jedino ako postoje dva potpisa – predsednice I premijera.

Petrov smatra da Lozančić još nije razrešen, te da je sa njim razgovarao kako bi sagledao ukupnu situaciju i da “u ovom trenutku” ne može reći da je primetio bilo koje stvari koje bi njega uputile nna zaključak da postoje razlozi za smenu direktora SOA.

“ O svemu tome bi trebalo da odluči premijer za koga verujem da ima više informacija i zato smatram da će on doneti najkvalitetniju odluku naredne sedmice”, rekao je Petrov.

Lozančiću se, inače, zamera da hrvatsku predsednicu nije obavestio da kontaktira sa prisluškivanom osobom, ali je o tome upoznao tadašnjeg premijera Zorana Milanovića.

Pojedini hrvatski mediji su u petak objavili da je Grabar-Kitarović pre donošenja odluke o razrešenju Lozančina njemu lično rekla da nema njeno poverenje.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh