• Gradovi

  Mirno jutro na severu Kosova i Metohije

   

   

  Na severu Kosova je tokom noći i jutros mirno, posle nenajvljene posete predsednika Kosova Hašima Tačija koji je u pratnji velikog broja specijalaca i policajaca Kosova boravio u opštini Zubin Potok.Tači je posle vožnje čamcem jezerom Gazivode, na velikoj brani rekao juče da „voli da obilazi prirodne lepote Kosova i da to i sada čini“.

  Pre i tokom njegovog boravka u ovoj opštini kosovski specijalci su bili stacioniralni na svim okolnim brdima i prilaznim putevima, ali i na samoj brani što je izazvalo revolt i ogorčenje gradjana.

  Zbog toga su Srbi iz ove opštine protestovali u Gazivodama i blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica Ribarić u Zubinom Potoku. S njima su bili i predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova koji su osudili Tačijevo ponašanje, a za njega su rekli da ne poštuje dogovore postignute u Briselu u prisustvu medjunarodne zajednice.

  Politički lideri Srba sa severa Kosove i Metohije preneli su zahtev svojih sugradjana da „država Srbija treba da zaštiti njihove živote i imovinu“ i poručili da pripadnici medjunarodnih snaga „ni ovoga puta nisu obavili posao koji im je na Kosovu poveren“.

  Posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića put je deblokiran, uklonjene su gradjevinske mašine, a gradjani su se razišli kućama.

  Vučić je u vanrednom obraćanju u subotu uveče ocenio da je Srbija na dolazak specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova reagovala odmereno, mirno i staloženo, ali da je jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Rekao je da je potezima Prištine i ulaskom specijalnih jedinica na sever Kosova ugrožen i napadnut mir.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je u subotu da je Vojska Srbije, na osnovu naredjenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u stanju najviše pripravnosti i da je spremana da ispuni sve naredbe i zaštiti gradjane Srbije.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com