Gradovi

Jutros u Srbiju ušlo 1.200 migranata

Arifi: Poslednjih dana broj migranata se povećao

PREŠEVO – U Prihvatnom centru u Preševu povećan je broj migranata poslednjih dana, koji preko Makedonije stižu u Srbiju, a samo jutros u našu zemju je ušlo više od 1.200 izbeglih sa Bliskog istoka.

Kako je za Tanjug rekao Valjon Arifi predstavnik organizacije Youth for Refugees, u poslednja 24 sata broj migranata broj migranata prelazi 3.000.

Arifi objašnjava da se poslednjih dana broj migranata povećao zbog toga što je more u Grčkoj mirno kao i zbog činjenice da je najavljeno da će Makedonija zatvoriti granicu.

„Oni koji dođu u Srbiju računaju da su se spasili, jer svima je cilj da što pre izađu iz Makedonije“ rekao je Arifi.

Prema njegovim rečima, migranti se žale i na cenu karte koju u Makedoniji za 200km plaćaju 25 evra, dok u Srbiji cena karte za 600 pređenih kilometara košta 13 evra.

Takođe, priča Arifi, migranti se žale da u Grčkoj nema grejanja u kampu pa se mnogi zbog toga prehlade.

„Ovih dana se uprkos hladnom vremenu očekuje velika grupa migranata, broj se povećava iz dana u dan, a veliki talas se tek očekuje zbog straha da će granica biti zatvorena. Kako god da bude ovde je sve spremno da svi budu dočekani i smesteni“, rekao je Arifi.

Na grčko-makedonskoj granici, na relaciji Idomeni-Đevđelija podignuta je ograda dužine oko 20 kilometara, na mestu gde prolazi pruga podignuta je i kapija sa bodljikavom žicom koja je spremna za eventualno zatvaranje, dok se migranti iz grčke u Makedoniju propuštaju u malim grupama.

U kampu u Đevđeliji migranti se ne zadržavaju duže od dva sata odakle se vozovima, taksi prevozom i autobusima prebacuju do mesta Tabanovce, na granici sa Srbijom, gde se nakon kratkog odmora pešice kreću ka kampu u Miratovcu.

Migrantima koji se skreću sporije obezbeđen je prevoz kombijem do linije razgraničenja gde ih preuzimaju aktivisti koji deluju na srpskoj strani.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh