Gradovi

Južna Koreja i SAD počele vojne vežbe, Pjongjang preti

PJONGJANG – Severna Koreja zapretila je „preventivnim nuklearnim udarom pravde“ protiv Južne Koreje i SAD, ukoliko te dve zemlje sprovedu za danas planirane zajedničke vojne vežbe, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na saopštenje Vrhovne komande Narodne armije Koreje.

Saopštenje Vrhovne komande Narodne armije Koreje je prenela, kako navodi francuska agencija, moćna Nacionalna komisija za odbranu.

Nacionalna komisija za odbranu je godišnje vojne vežbe Južne Koreje i SAD nazvala „neprikrivenim nuklearnim vojnim vežbama“ koje prete nacionalnom suverenitetu Severne Koreje i zapretila bezrezervnim napadom.

„Čak i kada bi sada pritisnuli dugme da bi uništili neprijatelja, sve osnove provokacija bile bi za tren svedene na mora plamena i pepela“, navodi se u saopštenju, prenela je agencija KCNA.

Godišnje vojne vežbe, koje bi trebalo danas da počnu, traju više nedelja i u njima učestvuje na hiljadu vojnika SAD i Južne Koreje.

Severna Koreja je pre dva dana obacila sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kao „nepravedne, nezakonite i nemoralne“ i zapretila da će i dalje da jača svoj nuklearni arsenal.

„Jačanje našeg nuklearnog arsenala je legitiman način ispoljavanja našeg prava na samoodbranu, što će se nastaviti sve dok bude trajala neprijateljska američka politika“, saopštilo je tada severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je severnokorejski lider Kim Džong-un naredio da nuklearni arsenal njegove zemlje bude u pripravnosti kako bi mogao da bude upotrebljen u bilo kom trenutku.

Lider Severne Koreje je, kako je prenela KCNA, rekao da Pjongjang „mora da bude stalno spreman da ispali nuklearne bojeve glave u svakom trenutku“.

Severna Koreja je u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.

Foto AP/arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh