• Novosti online

  Južna Koreja i SAD smanjuju obim redovnih proletnjih manevara

  Vojske Južne Koreje i SAD imaće ove godine redovne prolećne manevre u redukovanom obliku zbog pandemije kovida-19 i da bi podržale diplomatske poteze oko severnokorejskog nuklearnog programa, javili su danas zvaničnici.

  Združeni generalštab vojske Južne Koreje saopštio je danas da su saveznici rešili da počnu devetodnevne vojne vežbe u ponedeljak posle razmatranja faktora kao što je status pandemije i diplomatski napori da se ostvari denuklearizacija i mir na Korejskom polusotrvu.

  Kako je navedeno, manevri su defanzivnog tipa i najvećim delom će radi se o vežbama na stolu i simulacijama koje neće uključiti obuke na terenu.

  Prošle godine SAD i Južna Koreja otkazali su prolećne vojne vežbe pošto su neki od njihovih vojnika bili zaraženi korona virusom.

  Poslednjih godina dve zemlje su takodje suspendovale ili smanjile mnoge od svojih redovnih treninga da bi stvorili veći prostor za diplomatsku inicijativu da se ubedi Severna Koreja da se denuklearizuje u zamenu za ekonomske i političke podsticaje.

  Severna Koreja se uvek protivi godišnjim zajedničkim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje, smatrajući ih probama za invaziju i uzvraća tako što tada izvodi probe svog oružja.

  U januaru je severnokorejski vodja Kim Džong Un pozvao SAD da odustanu od svoje neprijateljske politike i Južnu Koreju da prestane sa manevrima sa SAD, upozoravajući ih da sudbina njihovih odnosa sa Pjongjangom zavisi od toga kako se ponašaju.

  Neki stručnjaci su rekli da bi Kim Džong Un mogao ponovo da krene sa raketnim probama i poveća tenzije ako se oseća provociranim predstojećim manevrima. SAD i Severna Koreja godišnje organizuju dve zajedničke vojne vežbe prolećne i letnje.

  Pregovori o severnokorejskom nuklearnom programu su u zastoju oko dve godine od neuspelog samita Kima i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa u leto 2019, koji je propao zbog neslaganja oko američih sankcija prema Severnoj Koreji. Južnokorejska vlada poziva na ponovno pokretanje diplomatije i jačanje odnosa medjukorejskih vodja.

  Jedan južnokorejski oficir rekao je da su Seul i Vašington rešili da „minimizuju“ broj vojnika koji učestvuju u vežbama ovog meseca zbog pandemije. On je rekao da su saveznici organizovali vežbe na terenu tokom cele godine da održe spremnost umesto da ih organizuju intenzivno u nekim periodima, misleći na redovne prolećne i letnje vojne vežbe.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com