Gradovi

Južna Koreja sledeće nedelje sa SAD o raketnom sistemu

SEUL – Zvanični Seul će već sledeće nedelje započeti razgovore sa SAD o postavljanju američkog raketnog odbrambenog sistema u Južnoj Koreji, kao odgovor na lansiranje severnokorejske rakete prošle nedelje, saopštili su danas južnokorejski zvaničnici.

Oni ukazju da je Seul istovremeno obustavio električnu energiju industrijskom kompleksu Kesong koji vodi zajedno sa Pjongjangom.

Razgovori Seula i Vašingtona će biti usmereni na postavljanje sofisticiranog američkog odbrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, izjavio je za Rojters jedan neimenovani južnokorejski zvaničnik odbrambenog sektora, koji je želeo da ostane anoniman.

SAD i Južna Koreja tvrde da je, lansirajući raketu dugog dometa sa satelitom 7. februara, Severna Koreja prekršila rezolucije Ujedinjenih nacija.

Južna Koreja je u sredu takođe obustavila rad industrijskog kompleksa Kesong, za kaznu Severnoj Koreji zbog lansiranja rakete i nuklearne probe prošlog meseca.

Pjongjang je juče nazvao taj potez Seula „objavom rata“ i proterao južnokorejske radnike. Oko 280 Južnokorejanaca, koliko ih je radilo u Kesongu, sinoć je žurno napustilo taj kompleks, a povlačenje je okončano u 23,05 sati po lokalnom vremenu.

Nekoliko minuta pre ponoći je Seul obustavio snabdevanje Kesonga električnom energijom, kao i vodom, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Industrijski kompleks Kesong, koji se nalazi u Severnoj Koreji uz samu granicu sa Južnom Korejom, radio je više od deset godina i bio je poslednje mesto redovne saradnje između dve Koreje.

SAD, Japan i Južna Koreja se zalažu za uvođenje oštrijih sankcija protiv Pjongjanga zbog nuklearne probe i lansiranja rakete.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh