Gradovi

Kacin: Pregovori NATO i Crne Gore najduže tri meseca

PODGORICA – Slovenački ambasador pri NATO-u, Jelko Kacin, izjavio je danas da bi pristupni razgovori NATO-a i Crne Gore mogli trajati od jednog do tri meseca, prenela je RTCG.

Kacin je rekao da bi nakon toga mogla krenuti ratifikacija Protokola o pristupanju NATO-u, kao sledeća i završna faza integracije Crne Gore u NATO.

„Ti pregovori će trajati mesec – dva, a najviše tri meseca. Da vidimo kako će to napredovati. Na osnovu tog rezultata će se pristupiti potpisivanju Protokola o pristupanju, a odmah i njegove ratifikacije u parlamentima država članica“, izjavio je Kacin za „Pobjedu“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je za sredinu februara najavio početak formalnih pregovora između Crne Gore i NATO-a o pristupanju, što je za Kacina znak da je Crna Gora spremna za pregovore.

„Da vidimo kako će to brzo napredovati. Na osnovu tog rezultata će se pristupiti, odnosno ispuniće se uslovi za potpisivanje Protokola o pristupanju na nivou ambasadora država članica, čime bi se stekli uslovi da Crna Gora učestvuje na NATO samitu u Varšavi, koji će biti održan u julu“, pojasnio je Kacin.

Po proceduri, koju su prošle Hrvatska i Albanija, u pregovorima će se sumirati učinjeno, analizirati aktuelna situacija i identifikovati obaveze koje proizilaze iz članstva.

Na osnovu toga biće sačinjen plan reformi koje treba da budu sprovedene u toku 2016. godine.

Slovenački ambasador pri NATO-u procenjuje da bi se nakon potpisivanja Protokola o pristupanju moglo pristupiti njegovom ratifikovanju u državama članicama.

To znači da će Crna Gora biti pozvana na NATO samit u Varšavi.

Nakon toga pristupiće se ratifikaciji Protokola o pristupanju u državama članicama kao završnoj fazi integracije objasnio je Kacin.

Slovenački ambasador pri NATO-u kaže da će u međuvremenu i Skupština Crne Gore dati svoje viđenje, odnosno ratifikovati Protokol o pristupanju.

Konačan korak ka članstvu je da Protokola o pristupanju bude predat SAD-u, odnosno Stejt departmentu gde se čuvaju svi dokumenti Alijanse, što državu čini punopravnim članom NATO-a.

Foto Tanjug, N. Milošević/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh