Novosti online

Кад адвокат учи клијента да заобиђе истину

Недавно обелодањени снимци америчке организације „Глобал витнес” на којима неколико њујоршких адвоката саветује клијенте како да новац сумњивог порекла пребаце у САД, показали су да се већина њих не устручава у давању савета како да се превари правни систем једне земље.

Тајна акција ове непрофитне организације која инсистира на строжим правилима о прању новца изведена је 2014. године. Истражитељи су адвокатима говорили да раде за афричког министра рударства који је прикупио милионе долара од компанија које су биле у потрази за послом у његовој земљи, објаснивши да би министар желео да купи некретнину у Њујорку, авион или јахту.

Према речима истражитеља, 12 од 13 адвоката предочило је различите начине како да се новац тајно премести. Било је чак и оних који су, како пише „Њујорк тајмс”, предлагали да се у ту сврху користе банковни рачуни њихове адвокатске канцеларије, пошто банке, према њиховим законима, нису обавезне да знају ко су им клијенти. Да ли је овде реч о адвокатима који крше закон или недовољно добрим прописима којима могућност злоупотребе није сведена на минимум, питање је на које, чини се, нема једноставног одговора.

Какво је стање у нашој земљи? Чињеница је да закон обавезује адвоката „да правну помоћ пружа стручно и савесно, у складу са законом, статутом адвокатске коморе и кодексом”. Адвокат не би смео да саветује свог клијента да прекрши закон. Ово за наш лист наглашава и Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh