Analize I Kolumne

Kada će radnici propalih niških preduzeća dobiti zaostale zarade?

 

nis strajk

 

Na stotine nekada zaposlenih u niškim tzv. gigantima ni posle 15 i više godina ne napušta nada da će im zaostale zarade biti isplaćene. Kako koja godina prođe tako i njihovo očekivanje lagano splašnjava, ali svako pominjanje izbora tu iskricu nade pretvara prvo u plamičak, a sa približavanjem dana za glasanje vatra se rasplamsava kako bi do izborne tišine postala prava buktinja.

Neumorni radnici krenuli su u ofanzivu protestima ispred Gradske kuće, tražeći rešenje od rukovodstva. Gradski čelnici obratili su im se saopštenjem u kome se kaže: “ To što je državni revizor pronašao da smo nezakonito potrošili 1,6 milijardi dinara budžeta grada iz 2014. nema nikakve veze sa vašim platama. To jeste nenamenski potrošeno (jer je i bilo namenjeno da bude nenamenski potrošeno) pored ostalog, i za naše funkcionerske dodatke. Nismo dakle predvideli da se od toga nenamenski isplate vaše zaostale zarade. Uostalom to ne bi ni bilo ispravno. Naime, naši funkcionerski dodaci su nezakoniti, a vaše plate ste vi zakonito zaradili i krajnje je nemoralno trpati te dve stavke u isti koš.“

 

nis protest

Radnici ko radnici ništa nisu razumeli, pa čak ni to da je Gradsko rukovodstvo uradilo sve kako bi čestite radnike zaštitilo od medijske hajke kakvoj su rukovodioci i sami izloženi ovih dana. I to sve zbog tričavih 1,6 milijardi nezakonito potrošenih para iz gradskog budžeta iz daleke 2014. godine. Oglasila se i pravna komisija gradske Vlade.

Najbolji medju njima, predsednik komisije, koji je osnovne, master i doktorske studije završio za sedam meseci, i to kao student – pešak, jer do tog privatnog Pravnog fakulteta u zabačenom zaseoku još nema puta, obrazložio je njihov stav : “ Mi smo za ravnopravnost svih gradjana. Ako se narod poziva na zastarelost računa posle godinu dana, onda to mora da važi i za gradske funkcionere. Kako se ovde radi o budžetu iz 2014. sasvim je jasno da gradske funkcionere štiti zastarelost.“ Da je potpuno siguran u odluku komisije predsednik je dokazao i time što je deo sebe ugradio u dokument- stavio je otisak svog palca umesto potpisa, mada zli jezici tvrde da još nije savladao sva slova svog imena i naročito dugačkog i nezgodnog mu prezimena.

Ni ovako precizan i na zakonu zasnovan odgovor nije zadovoljio uporne štrajkače. Oni su nastavaili sa protestima tražeći „zastarele“ plate, praveći buku ispred kancelarija gradskih funkcionera. Zbog nemogućnosti da se koncentrišu na naporan rad većina njih je prestala da dolazi na posao, što je zaustavilo siloviti razvoj Niša.

nis protest 3

To se nije smelo dozvoliti. Štrajkačima je saopšteno da je interes grada ispred svih drugih. Zato je Vlast napokon presekla…. i to – presekla je novčanice na pola. Svim štrajkačima podeljena je prva polovina presečenih novčanica. Rečeno im je da mirno odu kući, i ako dobro glasaju, pa Vlast i posle izbora ostane na vlasti, dobiće i drugu polovinu zaostalih plata. Štrajkači su najzad bili zadovoljni…tako reći dobili su polovinu novca. Doduše sa njim još ne mogu na pijacu, ali uz pametno glasanje i malo selotejpa eto posle izbora pune torbe bakaluka.

Došla je nedelja, bivši radnici su agitovali i svi zetovi, šurnjaje, svastike, pašenozi i pobratimi pozvani su na glasanje u interesu zaostalih plata. Angažovanje se isplatilo. Zvanično je saopšteno: “ Vlast je pobedila i ostaće na vlasti“. Sa suzama u očima srećni ljudi krenuli su ispred Gradske kuće, nadajući se da je to poslednji put da tamo dolaze kao štrajkači. A i Vlast je održala reč. Kod stepeništa je stajao funkcioner sa drugom polovinom presečenih novčanica. Mirno i dostojanstveno svako je dobio svoju polovinu sledovanja. Izljubili su se sa funkcionerom srećni jer su najzad jednom glasali kako treba.

nis protest 2

I taman kad su se okrenuli da pođu, funkcioner se pope na stepenice i glasno viknu: “ Samo da vam još nešto kažem. Kad zalepite novčanice, iako izgledaju kao prave, nemojte sa njima u kupovinu da vas ne bi pohapsili. One su za igru… podelite ih svojim unucima kako bi im kroz igru objasnili vrednost novca, i da do njega mogu da dođu samo poštenim radom.“

U prvi mah bio sam razočaran jer će mi novčanik opet ostati prazan. Ali onda shvatih… Dobar savet zlata vredi, mnogo više od zaostalih plata!

 

edukovani štrajkač Milutin Simić

1 Komentar

1 Komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh