• Svet

  Kadirov objavio snimak sa Kasjanovim na nišanu

  Kasjanov je na čelu opozicione Partije narodne slobode (Parnas) koju je predvodio s Borsiom Njemcovim, dok Njemcov nije ubijen blizu Kremlja pre godinu dana.

  Kadirov je objavio na Instagramu video u kojem je pored Kasjanova vidi i novinar i koordinator nevladine organizacije Otvorena Rusijea Vladimir Kara-Murza mlađi. Ispod snimka je objavljen komentar „Kasjanov došao u Strazbur po novac za rusku opoziciju. Ko nije razumeo, razumeće“.

  I Kasjanov i Kara-Murza su izjavili da je reč o otvorenoj pretnji ubistvom i da nameravaju da ulože tužbu ruskim pravosudnim organima.

  Kasjanov je kazao da očekuje reakciju predsednika Rusije Vladimira Putina jer je garant poštovanja Ustava.

  Kara-Murza je ocenio da je ponašanje Kadirova „posledica nekažnjavanja, koje postoji već godinu dana u odnosu na ubistvo Njemcova“, čiji tragovi, po njegovom mišljenju „vode (u glavni grad Čečenije) Grozni“.

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da Kremlj ne prati Instagram, ali da će se tokom dana upoznati sa snimkom i dati komentar.

  „Otvoreno govoreći, mi ne pratimo Instagram, tim pre Instagram Kadirova. Zato vam ništa ne mogu reći o tome“, kazao je Peskov, dodajući da je informaciju o tome video u medijima i da će večeras dati komentar.

  Potpunu verziju skivenog video snimka o boravku Kasjanova u Strazburu objavila je prošle nedelje ruska TV Lajfnjuz (Lifenews), bliska ruskim specijalnim službama. Čečenski lider redovno napada rusku vanparlamentarnu opoziciju. Prošlog meseca je tražio da se opozicioni lideri procesuiraju kao „neprijatelji naroda“ i izdajice koje služe Zapadu, što su osudili predstavnici opozicije i NVO.

  Putin je, međutim, u jeku tog konflikta pohvalio Kadirova za efikasan rad.

  Predsednik NVO „Za ljudska prava“ Lev Ponomarjov ocenio je da je ponovni napad na rusku opoziciju „izazov za rusku vlast“.

  Kadirov je pre pet godina predlagao da Njemcov i Kasjanov budu uhapšeni i poslati u zatvor, kako bi se sprečile demonstracije i neredi koji su se odvijali u decembru 2010. godine u centru Moskve.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com