Novosti online

Како чоколада утиче на људски организам

„Све што нам треба је љубав, али понекад и мало чоколаде неће нашкодити”, рекао је амерички илустратор Чарлс Шулц. Чоколада је омиљена посластица код људи већ вековима. Најбољи пријатељ у лепим, али и у тешким тренуцима. Постоје митови да чоколада лоше утиче на наш организам. Научници доказују супротно.

Црна чоколада садржи висок ниво антиоксиданта флавоноида који штити ћелије и ткива од слободних радикала и тако поспешује рад кардиоваскуларног система – подстиче проток крви, штити и спречава зачепљење артерија и подиже ниво доброг холестерола. Она подиже расположење и позитивно утиче на функције мозга.

Истраживања објављена у часопису „Апетит“ показују да су испитаници који су јели црну чоколаду много боље пролазили на визуелним тестовима који су захтевали брзе реакције.

Међутим, млечна чоколада садржи доста шећера и њено конзумирање доводи до наглог скока шећера у организму. Због тога црна чоколада изазива осећај ситости, а док млечна осећај зависности од шећера.

За разлику од претходне две, бела чоколада је посластица заснована на шећеру и мастима, али без великог садржаја какаа. При куповини прво проверите количину какаа. Што је већа количина, то она садржи више антиоксиданата.

Опрезно са конзумирањем чоколаде, јер претерана употреба може проузроковати гојазност, раздражљивост и несаницу.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh