Novosti online

Како да нишка Палилула побегне са зачеља Србије

Ниш – Социјално најугроженије становништво у Србији живи у нишкој градској општини Палилула, која је по многим показатељима на самом зачељу градова и општина у републици. Према евиденцији Центра за социјални рад „Свети Сава”, од укупног броја социјално угрожених Нишлија чак 67 одсто живи у тој општини, просечна зарада радно способног становништва jе међу најнижим у Србији, а овде је и највише расељених лица са Косова и Метохије или бивших југословенских република.

Спремни пројекти
Нишка градска општина Палилула припремила је велики број пројеката из области туризма и угоститељства, и планира да у наредних годину и по дана, уз помоћ државних органа, обезбеди посао за око хиљаду својих становника. То би бар донекле допринело да се помери са дна Србије.

– Иако су подаци поражавајући, не седимо скрштених руку и не чекамо да нам с неба стигне побољшање социјалног статуса грађана. Већ неколико година реализујемо Стратешки план развоја општине. Средства предвиђена буџетом за помоћ социјалним категоријама су недовољна и због тога смо иницирали сарадњу са установама и организацијама цивилног друштва. Обезбеђујемо здравствену заштиту немоћних и старих особа, стварамо амбијент једнаких могућности за све, и за грађане на градском и сеоском подручју и у ромским насељима, а успешно смо реализовали броје хуманитарне акције подршке тешко оболелим малишанима. Истовремено, колико можемо, помажемо децу са сметњама у развоју и особе са посебним потребама – каже председник општине Бобан Џунић.

Млади су приоритет Палилуле, а будући да живе у сиромашној средини, која нема новца за другачије награде, организовани су бесплатни излети за ученике основних и средњих школа до околних бања и планинских центара. Много тога чини се и на плану враћања пољопривредног земљишта.

– У сталним смо контактима са Агенцијом за реституцију, јер је пољопривреда најзаступљенија привредна грана и најзначајнија област одрживог развоја наше општине. Осим развоја ратарске производње, у плану су обнова и развој сточарства. У складу са могућностима, улажемо у развој села и подизање квалитета живота на сеоском подручју. Исто тако много чинимо на заштити животне средине. У сарадњи са бугарском општином Ихтиман реализујемо значајан пројекат о животној средини, уштеди енергије, обновљивим изворима енергије и питањима климатских промена. Захваљујући томе нема више дивљих депонија, уређујемо Меморијални парк „Бубањ”, чувањем постојећих зелених површина наша територија је, иако сиромашна, лепа. Тренутно инвестирамо изградњу две нове пијаце, једне испод Делијског виса на југозападу Ниша, а друге у насељу Девети мај, познатијем као Ново Село – наводи Џунић.

Он истиче да је град Ниш сврстан је у прву категорију развијених градова у Србији, а његова општина Палилула, са чак 80.000 становника, налази се у четвртој категорији, што је својеврстан парадокс.

– Градске општине као наша имају статус „територијалне организације”. Због тога што нисмо препознати као права општина, немамо могућности да учествујемо на конкурсима за привлачење подстицајних средстава. Град на то има право, али ми немамо и зато се боримо за правилнију прерасподелу пара из градског буџета, али и да добијемо веће надлежности – рекао је за „Политику” Бобан Џунић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh