• Novosti online

  Како да паре не одлете из новчаника

  Познат је осећај среће када 26. у месецу из веш машине извадите опрану „црвену”? Ако је тако, ви или не зарађујете довољно или не умете с парама. Ако је реч о овом другом, ваљало би да се позабавите управљањем личним финансијама.

  Психолошке студије показују да је 70 одсто стреса проузроковано финансијским бригама. Чак је и Рокфелер, један од најбогатијих људи на свету, водио белешке о приходима и расходима, „кажу” његови мемоари. Људи од струке, пак, сматрају да је за успешно управљање личним буџетом у 80 одсто случајева заслужна дисциплина, а само 20 одсто је знање.

  Неко би рекао да је управљање личним финансијама могуће само када вам расходи не превазилазе приходе, међутим стручњаци на то кажу да то није тачно. Финансијски саветници кажу да, ако вам отприлике трећина новца месечно некако „одлети” из новчаника, а да вам уопште није јасно како се то десило и где су паре отишле, то је сигуран знак да треба да се позабавите бележењем својих прихода и расхода.

  Детаљна анализа свих прихода, као и евиденција свих трошкова, а који су неопходни за добро управљање финансијама позната је као буџет. Он представља списак свих прихода и расхода током одређеног периода, и најчешће се прави на месечном нивоу зато што већина људи има редовне месечне приходе.

  Најосновнији разлог због којег се буџет прави јесте то што је трошкова и расхода много и на сваком кораку, а приходи то не могу увек да испрате. Већина мора да се научи да се сналази у свету у којем новчанице не расту на грани како не бисмо били у сталној финансијској кризи. Наравно да новац није цео наш свет, али нам он ипак обезбеђује ствари од којих зависимо. Борба над управљањем новцем води се на два фронта: један су трошкови у домаћинству, а други – „моје жеље и потребе”.

  Иако се обрадујемо новчаници из веш машине или оној из џепа старих фармерки, финансијски нам то не помаже дугорочно.

  На дуге стазе за финансијску спокојност битна је штедња.

  Наиме, одвајање дела новца који зарадимо ради остварења неких будућих циљева, мањих или већих, може дугорочно да помогне ситуацији у новчанику, чак и при крају месеца.

  Банкари Ерсте банке кажу да штедња није шкртарење. Она не подразумева да се сваког дана одрекнете ситних задовољстава које живот значе, али подразумева да планирате трошкове и будете спремни на непредвиђене ствари. Зато размислите о томе где можете потрошити мање новца и размислите о томе где можете зарадити више новца.

  – Како то није увек могуће, најбоље је да одлуку о износу донесемо након анализе свих прихода и трошкова. За штедњу важе правила слична оним за дијету, с тим што штедња није тако ригорозна и страшна. Важна је истрајност, али исто тако и да не одустанемо ако мислимо да ћемо уштедети тек симболичну суму. Поред тога, не морамо започети у понедељак, можемо и одмах ако имамо циљ и план – кажу у Ерсте банци.

  За успешну штедњу важно је јасно одредити за шта се штеди. Када знате за шта штедите, односно колико новца вам треба, одредите и временски период у коме треба да се реализује циљ. Одредите месечне износе које морате одвајати за штедњу да бисте достигли планирани износ у предвиђеном року.

  – Већина нас жели да уштеди, али често не умемо да одредимо колико новца би требало да ставимо са стране сваког месеца. Није захвално лицитирати са цифрама јер наше навике, потребе и примања могу драстично да се разликују. Препорука светских економиста је да на месечном нивоу сачувамо десетину месечне зараде.

  Нажалост, већина људи мисли да није у прилици да штеди. Разлога је много: немају довољно велике приходе, имају друге приоритете или једноставно немају довољно воље да се посвете овој теми. Није тако лако ухватити се у коштац са својим финансијама и штедњу поставити као један од приоритета. При одлуци да смањите прекомерно трошење, важно је да на то не гледате као на одрицање, јер је то, заправо, улагање.

  – Немојте штедњи дати најнижи приоритет, односно штедети оно што претекне, јер ће ретко нешто претећи. Када одредите износ који ћете месечно штедети, одвојите га на страну са осталим обавезама, а онда располажите остатком средстава. Држите се правила „плати прво себи”. Поставили сте циљ штедње, одредили износ који вам је месечно потребан и сада је остало само да се придржавате плана. Кључно је да будете дисциплиновани и креативни у изналажењу начина да новац не потрошите.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com