• Novosti online

  Како је Ања у Нигерији спасила дете оптужено за „вештичарење”

  На данашњи дан пре тачно три године, Ања Рингрен Ловен, хуманитарка из Данске, спасила је у Нигерији дечака оптуженог за вештичарење, кога су родитељи оставили да умре на улици од глади и жеђи.

  Малишан је преживљавао хранећи се отпацима и смећем које је проналазио на улици.

  Када га је пронашла дечак је био у страшном стању, организмом зараженим паразитима, није могао да стоји на ногама. Ања му је дала храну и воду, замотала у ћебе и одвела у болницу.

  Два дана након што је онлајн заједницу замолила да помогну око рачуна за Хоупово лечење, из целог света стигле су донације у вредности од два милиона долара.

  Ања води сиротиште за тзв. „вештичју децу” у Нигерији. У неким афричким племенима и данас постоји веровање да су нека деца највећи кривци за сиромаштво у породици – због чега их обележавају као неподобне и изопштавају из друштва.

  После спасавања дечака названог Хоуп (енглески нада), Ања сваке године објављује нову фотографију дечака. На њој се види како му даје кекс и воду а јавност може да запази колико је дете напредовало за годину дана.

  „Данас је тачно три године откако је свет видео страшну фотографију дечачића Хоупа када сам га пронашла, више мртвог него живог. Тада је свет сазнао за празноверје. Не оно које нам је познато из филмова, већ оно које убија хиљаде невине деце сваке године.

  Не ради се само о убиствима, већ и о мучењу деце на најбруталније начине које можете замислити, све док им смрт не олакша патње.

  Нисам била сама тога дана. Нисам само ја спасила Хоупа. Спасили су га и Давид Емануел Умем, Нсидибе Орок и цео наш тим. Ја нисам, нити ћу икад бити спаситељ афричке деце. Ја сам само човек и радим оно што верујем да је исправно, каже Ања.

  Данас је Хоуп снажан и здрав дечак са невероватним самопоуздањем. Врло је интелигентан и воли да иде у школу. Занима га живот. Заиста жели да научи нешто ново сваког дана. Уме да прави играчке и измисли игру ни из чега. Има веома развијену машту. Храбар је и ничега се не боји.

  Ја спашавам децу, а то је заправо најлакши део. Оно што долази касније много је теже. Опоравак сломљених срца, духа, самопоуздања, код деце која су рањива и видела смрт, то је најтежи посао на свијету. То захтева велику жртву и стављање сопствених потреба са стране. Тада више нисте центар свог универзума. Рад с таквом децом је најтежа, али и најлепша ствар на свету.

  Хоуп је данас овде захваљујући особљу организације „Ленд оф Хоуп”. Они су прави хероји ове приче. Надам се да ће једног дана нигеријска влада осигурати спровођење правде за све оне који муче и убијају децу због празноверја узрокованих незнањем, вером, сиромаштвом и корупцијом. Ја ћу се увек питати зашто међународна заједница затвара очи када је реч о убиствима невине деце!

  За Хоупија: „Увек ћу те волети. Ово је последњи пут да се овако фотографишемо. Знам да ти се то свиђа, али већ сам показала свету да си ти шампион. Више то моја заштита није потребна. Снажан си и знам да ћеш ускоро освојити свет, а ја ћу навијати за тебе!”, написала је на Фејсбуку Ања Рингрен Ловен.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com