Novosti online

Како је Гадафијево родно место постало упориште исламиста

„Либијски град Сирт је за џихад једнако важан као Мосул у Ираку или Рака у Сирији. Из Сирта ћемо освојити либијске нафтне инсталације на Средоземном мору: данас Сидер и Рас Лануф, сутра луке у Бреги, Тобруку, Сериру, Џалу и Куфри и одатле кренути даље на Север или у Сахару”, ова видео-порука Исламске државе (ИД) из разрушеног либијског града на пола пута између Триполија и Бенгазија већ недељама мучи водеће војне стратеге развијеног света.

Какве све акције из Сирта – родног града пуковника Муамера ел Гадафија, у коме је мучки убијен октобра 2011. године у оружаној офанзиви либијских побуњеника и уз ваздушну подршку НАТО снага – данас кује ИД?

„Исламска држава користи доста оружја некадашње либијске армије, али имају и боље, модерније комаде. Најмодерније пушке, моћне ракете, нова кола … Могу да нападну сваког тренутка”, упозорава Али ел Хаси, портпарол Одбрамбене петро-гарде која обезбеђује нафта постројења у басену Сирта, кључног ослонца нафтне индустрије Либије.

Западни стратези немају данас јасан одговор о опсегу будућих акција ИД у Либији, коју Ештон Картер, амерички министар одбране, описује као најопаснију „метастазу” изван Сирије и Ирака. Диверзије ИД над нафтним постројењима у Сидеру и Рас Лануфу дигле су у ваздух складишта с око 400.000 барела нафте: експлозија је била таквих размера да су је регистровали сателитске станице.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh