Novosti online

Како је завијена у црно „Апотека Панчево”

Панчево – Због астрономског дуга добављачима од чак 750 милиона динара и припадајућим каматама од 250 милиона, судски извршитељи у овом тренутку плене робу у неколико објеката „Апотеке Панчево”. Обећана помоћ града (оснивача) за намиривања дуга изостала је приликом изгласавања буџета за 2016. годину, па је последњег дана прошле године рачун установе блокиран, а повериоци стигли на врата.

Против сада већ бивше директорке Бранке Милојевић поведен је обиман истражни поступак пред Вишим тужилаштвом у Панчеву, а овдашњи одбор СНС-а негира да је она њихов члан. Миливојевићева одбија да говори за новине, али ипак потврђује да је њена приступница напредњацима аутентична.

На чело панчевачке апотекарске установе Бранка Милојевић је дошла 2012. године, откада, кажу запослени, почињу и проблеми. Већ опробани „модус операнди” из Ужица, где је такође неславно завршила руковођење апотекарском установом, Милојевићева је наводно наставила и у Панчеву отварањем нових објеката – радници тврде да би се ослобађала залиха и набављала нову робу – и исплаћивањем милионских износа другим добављачима, а истовремено неизмиривањем обавеза за лекове са позитивне листе и помагала за које је новац добијен од Републичког фонда за здравствено осигурање.

На руку јој је ишло, истичу, то што Фонд две године није контролисао пословање, па је дуг установе за непуне три достигао износ од око шест милиона евра.

Незадовољство запослених резултирало је махом анонимним пријавама за злоупотребу службеног положаја, малверзације, непотизам и неконтролисано запошљавање (у установи је радило 179, уместо 130 радника, колико стандардима прописује Завод за здравствено осигурање). Градска управа је реаговала слањем буџетске инспекције децембра 2014. године, после чега су уследиле прекршајне пријаве за неправилности у спровођењу јавних набавки.

У марту прошле године Више јавно тужилаштво у Панчеву повело је истрагу против Милојевићеве и њеног заменика за финансијско пословање Давида Стокића, теретећи их да су искоришћавањем службеног положаја прибавили предузећима „Интерпро” и „Арс тонус” имовинску корист већу од милион и по динара. Двојац из апотеке се теретио да је авансно у више наврата плаћао милионске износе за набавку рекламних лоптица и друге различите робе која није стигла у установу, али и услуга које никада нису извршене.

Тужилаштво је током истраге дошло до нових података, на основу којих је, према речима портпарола Славице Црвени Бубњевић, септембра 2015. године проширило истражне радње против Бранке Милојевић и Давида Стокића. „То значи да постоји основана сумња да су извршили већи број кривичних дела, али у дужем временском периоду. Сви сведоци, првобитно наведени у наредбама тужиоца испитани су, али се након анализе тих изјава указала потреба за испитивањем још неколико особа”, наводи за „Политику” портпаролка Тужилаштва.

Први човек овдашњих напредњака и народни посланик Жељко Сушец наводи да је Милојевићева била предлог Јединствене Србије, која је 2012. године била на власти у Панчеву као део коалиције СПС, ПУПС, СДС и СНС, и да је именована за директорку после конкурса. Он објашњава да финансијске извештаје установа није била дужна да шаље оснивачу (Панчеву), већ РФЗО, те да нико у тадашњој панчевачкој власти није знао шта се конкретно дешава.

– СНС је преузео одговорност за функционисање апотекарске установе у јулу прошле године. Питамо се где су били радници установе да одмах упозоре шта се тамо дешава. Људи који су имали увид у финансије и јавне набавке већином су били њени сарадници – каже Сушец.

„Политици“ је ових дана достављена приступнице Бранке Милојевић СНС-у (одбору општине Палилула), потписана 2011. године, а бивша директорка Апотекарске установе, којој су адвокати саветовали да не говори за медије, нашем листу је потврдила аутентичност те приступнице. Милојевићева је нагласила да се у СНС учланила у време када ова странка није била на власти.

У панчевачком одбору СНС-а категорички одбијају да је Бранка Милојевићева њихов члан. Кажу да то никада није ни била.

Директорка „Апотеке Панчево” смењена је на седници градске скупштине тек у јулу прошле године, иако је Тужилаштво четири месеца раније наредило истрагу о њеним малверзацијама. Нови менаџмент су сачекали дуг добављачима од око милијарду динара (са каматама), некомплетна пословна документација и недостатак печата, али и опструкција дела запослених. На интервенцију Градске управе у којој је СНС у већини у установу су опет ушли буџетски ревизор и неколико правника, како би помогли око затеченог стања, а градоначелник Саша Павлов је стање назвао „јединственим случајем у фармацеутској пракси”.

У Ужицу губитке увећала 63 пута

Ужице – Директоровање Бранке Милојевић „Апотеком Ужице”, завршило се дуговима, сменом и кривичном пријавом. Милојевићева је руководила ужичким апотекама од 2006. до децембра 2008. године, а градска власт ју је сменила пошто је дуг овдашњих апотека порастао 63 пута. Милојевићева се бранила да је за њеног мандата овде отворено десет нових апотека, о чему је наш лист тада писао.

Надзорни одбор „Апотеке Ужице”, по налогу Градског већа, преиспитивао је пословање у 2007. и 2008. години и утврдио да је установа у септембру 2008. године дуговала добављачима скоро 822 милиона динара. Залихе су достигле вредност од 747 милиона динара, а трошкови репрезентације 2,6 милиона. Укупан број запослених у установи на крају 2006. године био је 171, а 2008. их је било 228, уз 52 радника на одређено време.

Градско веће је оценило да је директорка неправилним и несавесним радом довела до поремећаја у пословању установе и предложило њену смену. Милојевићева је смену окарактерисала као „непримерену и чисто политичку”.

Ужичка полиција је тек у новембру 2011. године поднела кривичну пријаву против бивше директорке Милојевић, теретећи је да је у време руковођења купила велике залихе непотребних лекова, због чега је позамашној количини тих медикамената истекао рок трајања. Полиција је тада навела да је апотекарске установа у време њеног мандата од различитих добављача купила лекове вредне преко три милијарде динара, од којих је већој количини, чекајући купце, истекао рок трајања.

Тако је, по пријави полиције, проузрокована штета од око 56 милиона динара, а добављачима је остало неизмирено око 670 милиона. (Б. Пејовић)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh