Novosti online

Како писац постаје вест дана

Милисав Савић (1945, Власово код Рашке), овогодишњи је добитник награде „Меша Селимовић”, за роман „La sans pareille”, који је објавила издавачка кућа „Агора” из Зрењанина. Савић је гимназију завршио у Новом Пазару, а студије југословенске и светске књижевности на Филолошком факултету у Београду. На истом факултету магистрирао је с темом „Мемоарска проза о првом српском устанку”, а потом и докторирао с темом „Мемоарско-дневничка проза о српско-турским ратовима 1876–1878”.

Аутор је култних књига: „Бугарска барака” (1969, награда листа „Младост”), „Младићи из Рашке” (1977), „Ујак наше вароши” (1977, Андрићева награда), „Љубави Андрије Курандића” (1972), „Топола на тераси” (1985), „Ћуп комитског војводе” (1990), „Хлеб и страх” (1991, НИН-ова награда), „Ожиљци тишине” (1996, награда „Мирослављево јеванђеље”), „Принц и сербски списатељ” (2008, награда „Лаза Костић”), „Римски дневник приче и један роман” (2008, награда „Душан Васиљев”), „Чварчић” (2010). За путописну књигу „Долина српских краљева” (2014) добио је награде „Љубомир П. Ненадовић” и „Глигорије Божовић”.

Колекцији својих награда додали сте и „Мешу Селимовића”. Шта вам у овим зрелим годинама значе награде?

Више признање, тек донекле подстицај за оно што сада пишем. Код оваквих награда, писац постаје вест дана. И предмет свакојаких оговарања. Награде су неким писцима дошле и главе. Једино тад прокључа књижевна чаршија. Добро је што та фрка траје дан-два.

Да ли вам се чини да је у Србији више књижевних награда него озбиљних писаца?

Не чини. Посао писца је обезвређен, мало ко може да живи од писања, није ни чудо што цвета – како је називам – „професорка” књижевност, односно књижевност аутора с пристојним запослењем. Данас су незамисливи један Пекић, Булатовић или Киш, који су живели искључиво од писања. Награде су писцу ситна сатисфакција.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh