• Novosti online

  Како се троши народни новац у српским медијима?

   

   Држава Србија, према вестима које често преносе високи јавни функционери, има довољно новца. Стално слушамо о буџетском суфициту.

  Део јавног новца се у Србији троши на медије. Локалне самоуправе, Аутономна покрајина (ова једна чија територија није окупирана) и сама држава оличена у Министарству културе и информисања расписују медијске конкурсе, оцењују приспеле пројекте и додељују новац.

  И медиј који управо пратите, драги читаоци, учествује у медијским конкурсима. Нудила је наша редакција медијске пројекте широм земље, где год се указала прилика. То је дало резултата – спроводили смо медијске пројекте у Нишу (где нам је и седиште), али и у Врању, Бeлој Паланци, Књажевцу, Деспотовцу, Параћину… Спроводили смо медијске пројекте и у местима удаљеним од Ниша – у Чачку, Ваљеву, Чајетини, Горњем Милановцу, Деспотовцу и другим. На Косову и у Метохији нисмо имали прилике да учествујемо на медијским конкурсима, али смо извештавали и из ових крајева.

  У једном делу земље, ипак, никако нисмо имали прилике да искористимо своје стручне, техничке и организационе потенцијале. Никако нисмо успели да добијемо никакав новац ни на једном медијском конкурсу у Војводини. Током 2018. године, Аутономна покрајина Војводина је расписала више медијских конкурса, Град Нови Сад није заостао, а и готово све локалне самоуправе у Војводини су имале своје медијске конкурсе, неке и по два пута. Резултат – „Новости дана.рс“ нису добиле ни динара.

  Уколико се погледају резултати медијских конкурса у Војводини, лако се може уочити правилност да се новац додељује медијима из Војводине, а понегде нешто новца београдским медијима. Ван Војводине и Београда, новац се готово уопште не додељује.

  На већини медијских конкурса у 2018. години на којима јој је додељен новац, наша редакција је спроводила медијске пројекте посвећене демографији, наталитету и лечењу стерилитета. Зар је могуће да је поменута тема незанимљива за Војвођане? Статистички подаци јасно показују да је демографско стање Војводине, а нарочито Баната, врло лоше. Локалне самоуправе у местима удаљеним од Ниша, као што је Ваљево или Врање, нашле су интереса у томе да „Новости дана.рс“ пишу о демографији у њиховим срединама. Како је могуће да свој интерес у томе не види ни једна од војвођанских општина или градова?

  Друга тема о којој су „Новости дана.рс“ често писале, у оквиру медијских пројеката, јесте туризам и угоститељство. Војвођански градови и варошице ни у овоме нису нашле ништа корисно за себе, за разлику од, рецимо, Горњег Милановца или Деспотовца.

  Имали су прилике запослени у нашој редакцији и да држе стручна предавања новинарима, конкретно у Чачку, а држаће и у Параћину. У Војводини неће бити стручних скупова у нашој организацији. Вероватно тамошњи новинари већ знају све што им треба.

  Хвала читаоцима из читаве Србије и иностранства на пажњи којом су нас почаствовали у претходној години. Желимо им мирну и успешну долазећу 2019. годину.

  Имамо једну жељу и за властодршце широм Војводине. Сетите се да живимо у једној држави! Бићете успешнији и кориснији својим грађанима, сигурни смо.

  Ниш, 31. децембар 2018. године

  Љубомир Костић

   

   

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com