• Gradovi

  Како спречити и лечити алергије

  Последњих година алергије су постале веома честа појава у нашим крајевима и узрочник бројних здравствених сметњи код људи свих узраста. Посебно се активирају почетком пролећа када се буди природа, а организам је ослабљен претходном зимом. Пулмолог прим. др Татјана Радосављевић објашњава да извори алергена могу бити различити.

  – Неки „вуку” порекло из хране, али и средине која нас окружује, а манифестују се на бројне начине и не могу се потпуно излечити конвенционалним терапијама, па је самим тим важно да људи добију што више квалитетних информација на ову тему – додаје др Радосављевић.

  Алергије на храну су најчешће у првим годинама живота. У развијеним земљама учесталост тих реакција код деце износи од осам до 28 одсто, а код одраслих 1,4 до 1,8 одсто. Алергијске реакције на храну чешће су код деце која имају неку другу алергијску болест (атопијски дерматитис) или су те болести присутне у породици.

  – Алергија представља здравствени поремећај узрокован имунском реакцијом на неки састојак хране. Манифестација нутритивне алергије може да буде различита од веома благих симптома (уртикарија, мучнина, повраћање) до веома озбиљних који могу да доведу до смртних исхода. Најчешће намирнице које изазивају алергију су коштуњаво воће, кикирики, јаја, млеко, риба, плодови мора, јагоде и цитрусно воће. Терапија нутритивне алергије је једноставна – треба елиминисати из исхране намирнице које изазивају алергије – каже др Верослава Станковић, професор на Високој здравственој школи струковних студија у Земуну.

  Будући да је ово све већи здравствени проблем савременог човека, а поводом обележавања Светског дана здравља, Немања Великић, аутор и водитељ емисије „Инфоклиника” организоваће у недељу у 17 сати у Шопинг центру „Биг фешн” трибину на тему „Алергије – како их спречити и лечити”.

  – Улога медија је изузетно важна у ширењу здравствених порука и отклањања предрасуда у вези са здрављем. Мој тим и ја одлучили смо да мало изађемо из студија у уђемо међу људе. И то баш са оном циљном публиком која је најзахваћенија алергијама: мајке са децом. Желимо да људи од компетентних стручњака чују конкретне одговоре –– рекао је Великић.

  Планирано је да првом делу програма посетиоци трибине чују од др Радосављевић све о алергијама и њиховом адекватном третирању, док ће након тога др Станковић саветовати на које намирнице треба да се посебно обрати пажња када је ова тема у питању.

  Извор: Политика

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com