Novosti online

Како су фотографије патријарха Павла завршиле на суду

Објављивање једанаест фотографија блаженопочившег патријарха Павла у неколико публикација, „Принцип преса“ д.о.о. коштало је

Миодрага Вујовића, директора и оснивача овог предузећа тужбе „тешке” готово три милиона динара.

Тужба против Вујовића запрепастила је и саму Српску православну цркву, будући да је фолдер са фотографијама овај издавач добио управо од њих. Са одобрењем и благословом да их користи у неколико публикација. Ипак, Вујовића то није спасило тужбе за повреду ауторских права. Судски процес траје више од три године.

Како за наш лист објашњава Вујовић, тужио га је некадашњи уредник фотографије новина српске Патријаршије „Православље“ Марко Вујичић, аутор спорних фотографија. Вујовић додаје да се ради, уствари, о осам фотографија патријарха Павла, плус три „кроповане”, тј. исечене за потребе штампања, па су се нашле у тужби као измењено ауторско дело.

– Ради се о портретима патријарха Павла, али блаженопочивши поглавар српске цркве није позирао фотографу, него је он њега сликао док је обављао одређене службене радње. А могао је да га фотографише само захваљујући томе што је био уредник фотографије „Православља“. Тадашњи уредник листа га је послао да направи фотографије за потребе цркве и њене информативне службе. Те фотографије су, дакле, настале искључиво за потребе СПЦ и представљају њен службени материјал, а не оригинално ауторско дело, нарочито што патријарх није чак ни позирао фотографу – каже Вујовић.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh