Novosti online

Како у Панчеву проневерити милијарду динара

Панчево – Апотекарска установа „Апотека Панчево”, према проценама управе, радиће још неколико дана. Обећана помоћ оснивача града Панчевa око намиривања 750 милиона динара дуга је изостала након изгласавања буџета, па су повериоци закуцали на врата, а рачун завршио у блокади.

У наставку драме која потреса ову установу примарне здравствене заштите уследила је оставка нове директорке, која није саставила ни осам месеци, као и председника Управног одбора и чланова из редова запослених у управном и надзорном одбору. Нема нових набавки лекова, а од октобра ни плата за 118 запослених, који су протестујући изашли на улицу.

– Стање у нашим апотекама је алармантно. Готово да нема лекова са позитивне листе, нема ни других лекова за тешке хроничне болеснике који су скупи, а приватницима није у интересу да их држе. Рецимо, једини смо у јужном Банату који имамо инсулинске ампуле намењене хроничним болесницима и бебама. Функционишемо по систему наручивања одређених лекова и размене међу апотекама, али више нема ни бензина да по њих одемо. При крају су и помагала и залихе друге робе, како у граду тако и у двадесетак наших објеката у околним селима, па ће мештани морати у Панчево по терапију – каже за „Политику” фармацеут Меланија Бонин, стручни сарадник у установи.

Камен о врату у виду енормних дуговања добављачима, који су увећани и за 250 милиона динара камата, направило је током трогодишњег мандата претходно руководство, на челу са директорком Бранком Милојевић. Она је из фирме отишла под истрагом за више проневера, а за собом оставила 33 судска спора, 49 (мимо прописа) више запослених, промет од 33 милиона и материјалне трошкове од преко четири и по милиона динара месечно.

– На крају прошле године остало је 118 радника, промет је повећан 15 милиона динара, трошкови су вишеструко умањени, а оперативни губитак је са 12 милиона спао на два милиона динара. Направљен је репрограм дуга са добављачима на три године и постигнут договор о отпису камата. Били смо на путу консолидације, али нам је за враћање старих дуговања била потребна обећана подршка оснивача. На скупштини није изгласан буџет који је планирао ту помоћ – каже за наш лист Јелена Ерор, сада директорка установе у оставци.

Из Градске управе стиже нешто другачија прича. Према речима градоначелника Саше Павлова, град је имао вољу да помогне, али се испоставило да не сме да надокнађује дугове за лекове за које је Фонд за здравствено осигурање већ дао 80 одсто новца, а који је, како је истакао, ненаменски утрошен. Он је додао да је та ствар пред истражним органима, а град не може да издваја новац за ту врсту обавеза.

– Настрадаће запослени који месецима нису примили плате иако раде – каже Борко Бојић, председник Синдиката „Апотеке”. – Део запослених је прихватио да буду технолошки вишак, чиме би отишли на биро за запошљавање и добили минималну законску отпремнину. Они су склопили уговор са фирмом о исплати заосталих плата, али је блокада рачуна и то зауставила. Међутим, они су још и добро прошли у односу на нас остале, који такав уговор немамо и нико не може да нам понуди ни отпремнине ни социјални програм. Ми смо такозвани неуговорни радници, што значи да нам нису уговорене плате преко Фонда него их зарађујемо на тржишту. Нама нико ништа не нуди, чак ни биро. Бићемо принуђени да дамо отказ, јер немамо новца ни да дођемо на посао и да радимо без плате – наводи Бојић.

Горку пилулу прогутали су и добављачи, од којих и неколико панчевачких, који нам кажу да у су и они на ивици финансијског колапса због свега што се десило и немогућности да наплате своја потраживања.

Проблем је превазишао и менаџмент „Апотеке Панчево” и градске власти, па су сви загледани у ресорно и Министарство финансија, адресе са којих треба да стигну одговори и упутства – да ли се и како може у пословну консолидацију или пак у ликвидацију панчевачке установе која баштини традицију дугу 230 година, али и како је могуће да директорку три године нико није зауставио у проневери државног новца.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh