• Južna Srbija

  Kalendar turistickih manifestacija u Nisu

   

  Niš novosti dana.rs JUN

   Dani Svetog cara Konstantina i carice Jelene

  1-5.jun 2017.

  Svake godine od 1-5. juna, grad živi u duhu carskog Naisusa i slavi najpoznatijeg rimskog cara rođenog u Nišu. Tih dan se, na više lokacija u gradu organizju brojni verski, sportski i kulturni događaji.

  3. Art & music festival „PozitivNI“

  3.jun 2017.

  Dušanova ulica

  Ulični festival „PozitivNI“ već dve godine za redom širi pozitivne vibracije u gradu.  U karnevalskoj atmosferi svoje umeće predstavljaju brojni slikari, muzičari, sportisti, dečiji horovi, lutkari, akrobatske grupe, žongleri, mađioničari, štulaši… Dušanovom licom tog dana odjekuju različiti muzički pravci – od klasične muzike, preko hitova 80-tih koju sa ploča „vrte“ niški DJ-evi, do sjajnih “tribute“ bendova koji nas muzikom EKV-a, Kvina i Bitlsa vraćaju u neka „dobra stara vremena“.  Na preko 40 punktova održavaju se brojne radionice i takmičenja za decu  od kojih su najintersantnije ;  „Takmičenje u brzom premotavanju kaseta“ „Trka u džakovima“ „Igranje lastiša“, „Tkanje na razboju“…Pravi svetski, ulični festival sa velikom dozom južnjačkog šarma.

   Mountain bike trka „Trofej Konstantin“Nis, centar grada novosti dana.rs

  prva polovina juna

  Niška Banja

   Festival muzike  „Constantinus“

  polovina juna

  Sinagoga

  Trka sa preprekama „The Maze“

  17.jun 2017.

  Jelašnička klisura

  Avanturistička trka na 2 staze i sa preko 40 prepreka, dovela je prošle godine u Jelašničku klisuru 350 takmičara iz 7 zemalja. Prirodna konfiguracija kilsure idealna je za organizaciju ovakvih takmičenja, a dodatni napor za takmičare predstavljaju specifične prepreke na kojima moraju da puze kroz blato, preskaču, provlače se, izvlače teret i penju se na stene.. Pravi spartanski test izdržljivosti koji privlači sve veću pažnju ljubitelja ovakvih takmičenja.

  Svetski dan muzike

  21.jun 2017.

  Više lokacija u gradu

  Svetski kup u paraglajdingu, disciplina prelet

  17 – 24. jun 2017.

  Niška banja/Sićevo

   JUL / AVGUST

   10. Međunarodni studentski festival folkora

  16 – 21. jul 2017.

  Amfiteatar na keju, Letnja pozornica u Tvrđavi

   

  Nis, tvrdjava novosti dana.rsNIŠVILLE jazz festival

  13-17.avgust 2017.

  Niška tvrđava

  Svake godine, polovinom avgusta Niške tvrđava postaje centar međunarodih muzičkih događanja u Srbiji. Nastupi vrhunskih muzičara, kao što su : Solomon Burke, Stanley Jordan, Billy Cobham, Candy Dulfer, Incognito, Tom Harrell, The Brand New Heavies, Benny Golson, Nouvelle Vague, Roy Hargrove, The Blues Brothers, Joss Stone… doveli su do toga da je Nišville postao najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope.

  Glavni program Nišvila održava se na dve bine (Earth & Sky stage), na kojima se tokom festivala predstavi više od 20 poznatih muzičara iz celog sveta. Nastupi manje afirmisanih domaćih i stranih izvođača mogu se čuti na nekoliko bina u gradu koje su besplatne za posetioce.

  Prema procenama medija, glavni program prati oko 20000 posetilaca (5000 po večeri), dok prateće programe vidi i preko 120000 ljudi. Sve to dopunjuju brojne tribine, izložbe i posebno atraktivan defile muzičara kroz centralnu gradsku zonu. Zahvaljujući Nišvilu, Niš svakog avgusta postaje velika muzička pozornica.

  „Naisuss“ Wine & Fine Fair

  polovina avgusta

  Letnja pozornica u Tvrđavi

  Mountain bike maraton na Suvoj planini

  polovina avgusta

  Niška banja / Suva planina

   

  Planinski maraton „Trail Suva planina“

  polovina avgusta

  Niška banja / Suva planina

   

  „Filmski susreti“ festival srpskog glumačkog ostvarenja

  druga polovina avgusta

  Letnja pozornica u Tvrđavi

  Svakog avgusta,počev od 1966. godine, gradonačelnik simbolično predaje ključeve grada glumcima i Niš postaje „grad glumaca i filma“. U kamenom amfiteatru Tvrđave, bioskopu pod otvorenim nebom, sedam dana posvećeno je prikazivanju najboljih ostvarenja srpske kinematografije.  „Filmski susreti“ jedini je festival u Srbiji koji veliča i odaje priznanje filmskim glumcima.

   SEPTEMBAR

   Urban fest“  međunarodni studentski festival pozorišnih scena

  1-5.septembar 2017

  Više lokacija u gradu 

  Dani bureka

  prva polovina septembra

  Park Sv Save

   Planinska trka „Sokolov put 2017“ (skyace)

  9.septembar 2017.

  Niška banja / Suva planina

  ”Sokolov put“ je jedna od najlepših i najzahtevnijih „skyrunning“ trka u Srbiji. Vrhovi, odseci, neverovatan pogled sa grebena Suve planine, i “izazov” koji pruža staza okuplja sve veći broj planinskih trkača širom Evrope koji sa oduševljenjem pričaju o ovom takmičenju, Staza je dužine 22 km,  ima visinski uspon od 2.170 m  i vodi od Niške Banje do najviše i najatraktivnije tačke Suve planine –Trem (1810 m).

  Likovna kolonija u Sićevu

  prva polovina septembra

  Sićevo

  „Da bi umetnost cvetala treba da dobije nadahnuće od prirode,slobode i naroda u kome živi i tvori.“ – Nadežda Petrović. Inspirisana lepotom Sićevačke klisure, uticajna srpska slikarka Nadežda Petrović, osnovala je 1905. godine slikarsku koloniju u ovom živopisnom ambijentu. Za više od sto godina postojanja koloniju u Sićevu posetilo je preko četiristo slikara i prikupljen je likovni fond od osamsto dela velike umetničke vrednosti.

   Književna kolonija u Sićevu

  polovina septembra

  Sićevo

   Nisomnia, muzički festival

  polovina septembra

  Niška Tvrđava

   NOBEMBAR / DECEMBAR

   NIMUS, festival klasične muzike

  prva polovina novembra

  Sala Niškog simfonijskog orkestra

   

  Sajam knjiga

  početak decembra

  Hala „Čair“

   

  Izvor: Turisticka organizacija Nisa

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com