• Gradovi

  Kalkom preuzima NXP Semikondaktors za 47 mlrd dolara

  SAN DIJEGO – Američki Kalkom (Qualcomm), najveći proizvođač čipova za mobilne telefone, preuzeće holandsku kompaniju NXP Semikondaktors NV (Semiconductors) za 47 milijardi dolara, s ciljem da ubrza ulazak u nove industrijske oblasti i smanjiti svoju zavisnost od tržišta smartfona.

  Kalkom, sa sedištem u San Dijegu, pristao je da plati 110 dolara u gotovini po akciji NXP-a, najvećeg dobavljača čipova koji se koriste u automobilskoj industriji, što je za 11 odsto više od cene postignute u sredu na zatvaranju berze, navodi se u današnjem saopštenju američke kompanije.

  Sporazum će se finansirati raspoloživim gotovinskim sredstvima Kalkoma, kao i emisijom novog duga, javlja agencija „Blumberg“.

  Glavni izvršni direktor Kalkoma, Stiv Molenkof, smatra da će ovaj ugovor, najveći u istoriji industrije čipova, ubrzati ulazak njegove kompanije na rastuće tržište automobilske elektronike.

  NXP, čije je sedište u holandskom gradu Ajndhovenu, snažan je igrač u tom sektoru nakon što je prošle godine kupio kompaniju Friskejl Semikondaktor (Freescale).

  Ova kupovina je Kalkomov odgovor na usporavanje rasta tražnje za pametnim telefonima, od kojih potiče najveći deo prihoda kompanije.

  Kalkom predviđa da će dve firme, čiji će zajednički prihod iznositi više od 30 milijardi dolara, imati proizvode koji mogu da obezbede prodaju na tržištima u vrednosti većoj od 138 milijardi dolara do 2020. godine.

  Američka firma prognozira da će, dve godine po okončanju transakcije, Kalkom godišnje ostvarivati uštedu troškova od 500 miliona dolara.

  Vrednost akcije NXP-a je porasla za 1,7 odsto, na 100,34 dolara u današnjem prepodnevnom trgovanju u NJujorku, dok je Kalkom skočio za 3,1 procenat, na 70,32 dolara, navodi „Blumberg“.

  AP Photo/Gregory Bull, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com