Gradovi

Kamen-temeljac za školu „Alija Izetbegović“ u Pakistanu

ISLAMABAD – Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević položio je danas u pakistanskoj oblasti Deri-KIra kamen-temeljac za Međunarodno pakistansko-bosansku školu „Alija Izetbegović“, zajedno s Emilijanom Jonom i Baburom Girginom, rumunskim i turskim ambasadorima u toj zemlji.

Ceremoniju je otvorio rukovodilac projekta Modasir Šah koji je govorio o idejnom projektu ambasadora Makarevića i podneo izvještaj o dosada izvršenim poslovima i o onome što još predstoji.

Makarević je zahvalio Pakistanu na svemu što je učinio za BiH i naglasio da Pakistan, iako je zemlja sa modernim pogonima, elitnom armijom sa atomskim naoružanjem, još uvek ima veliki problem sa nepismenošću, prenosi Fena.

„BiH kao zemlja sa minimalnim, gotovo zanemarljivim procentom nepismenosti i besplatnim školovanjem može da pomogne Pakistanu tamo gde mu je pomoć najpotrebnija, a to je obrazovanje, pogotovo u ruralnim područjima. Naime, više od 5,5 miliona dece je nepismeno po procenama UNICEF-a i mi smo dužni da pomognemo toj deci,“ kazao je Makarević.

Deri je veoma siromašna oblast sa velikim brojem dece i zato je jedna takva škola potrebna, naveo je on.

Ceremoniji su, prema rečima ambasdora BiH prisustvovali predstavnici 15 ambasada, nekoliko međunarodnih organizacija, predstavnika pakistanske vlade, policije, vojske i nevladinih organizacija.

Radovi na konstrukciji su već u toku tako da se očekuje da će otvaranje objekta biti u aprilu.

Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva, ilustracija)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh